Data publicării:
Portul de armă în New York rămâne restricționat. Curtea Supremă a SUA a respins o nouă contestație privind legea armelor

Curtea Supremă a Statelor Unite a respins luni o contestație împotriva noilor reglementări privind armele de foc adoptate de statul New York, la scurt timp după ce aceeași instanță a invalidat, în 2022, vechile limite impuse asupra portului de arme.
Judecătorii au refuzat să judece recursul formulat de șase rezidenți din New York, care fie dețin, fie intenționează să obțină un permis de port-armă ascunsă. Aceștia contestau decizia unei instanțe inferioare care permitea statului să aplice anumite cerințe de licențiere și restricții privind purtarea armelor în așa-numitele „locații sensibile”, notează Reuters.
În centrul disputei s-a aflat Concealed Carry Improvement Act, o inițiativă susținută de democrați și adoptată în iulie 2022, ca răspuns direct la hotărârea Curții Supreme din acel an. În acea decizie, instanța a stabilit pentru prima dată că al II-lea amendament la Constituția Statelor Unite garantează dreptul indivizilor de a purta un pistol în public pentru autoapărare.
Totodată, hotărârea din 2022 a introdus un criteriu strict pentru legislația privind armele - legile trebuie să fie „conforme cu tradiția istorică a națiunii în materie de reglementare a armelor de foc”. A fost una dintre cele mai importante trei decizii ale Curții Supreme începând cu 2008, care au extins drepturile referitoare la deținerea armelor într-o țară profund divizată în ceea ce privește gestionarea violenței armate – inclusiv în contextul frecventelor atacuri armate. Statele Unite dețin cea mai mare rată de posesie a armelor din lume.
Noua lege din New York redefinește cerința tradițională de „probitate morală” pentru solicitanții de permis de port-armă, stabilind că aceștia trebuie să dea dovadă de capacitatea de a folosi o armă „într-un mod care nu pune în pericol propria persoană sau pe alții”.
Legea interzice, de asemenea, purtarea armelor în numeroase locații considerate „sensibile”, printre care clădiri guvernamentale, școli, unități medicale, teatre, baruri, secții de votare și celebrul Times Square din Manhattan.
Cei șase reclamanți au dat în judecată statul, contestând mai multe aspecte ale legii din 2022. Judecătorul federal Glenn Suddaby, din Syracuse, New York, a suspendat mai multe prevederi ale legii în același an, însă o curte de apel din SUA a anulat în mare parte această decizie în 2024.
Reclamanții au cerut Curții Supreme să intervină pentru a soluționa o dezbatere juridică în curs: dacă, în căutarea unor analogii istorice pentru restricțiile asupra armelor, instanțele ar trebui să se limiteze la perioada ratificării celui de-al doilea amendament, în 1791, sau să ia în considerare și anul 1868, când cel de-al paisprezecelea amendament a extins primele 10 amendamente la nivelul statelor. Aceștia au pledat ca doar sursele istorice din 1791 să fie luate în calcul.
Deși Curtea Supremă a extins considerabil drepturile legate de arme în deciziile recente, instanța a dat totodată dovadă de disponibilitate în a accepta anumite limite.
Pe 26 martie, judecătorii au menținut o reglementare federală care vizează așa-numitele „arme-fantomă” – arme dificil sau imposibil de urmărit. În două hotărâri din anul precedent, Curtea a confirmat legalitatea unei legi federale care interzice persoanelor aflate sub ordine de restricție pentru violență domestică să dețină arme de foc, dar a respins o altă regulă federală care interzicea „bump stocks” – dispozitive ce permit armelor semiautomate să tragă rapid, asemenea armelor automate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News