Recuperarea după COVID-19, DIFICILĂ. Infecția lasă urme în organism, chiar și după tratare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Covid-19
Covid-19
Potrivit ultimelor informații, pacienții care au avut coronavirus și s-au tratat, pot rămâne cu sechele în urma experienței COVID-19.

COVID-19 lasă urme în organism, chiar şi după tratarea bolii. Specialiştii spun că pacienţii care s-au infectat cu noul coronavirus pot rămâne cu diverse sechele, cum ar fi dispneea, anxietatea, tulburări de somn sau oboseală cronică. Aceste dificultăţi pot fi depăşite fără adresarea la medic. Cu mai multe sfaturi în acest sens a venit doctorul în medicină, Jana Chihai, care a participat la un webinar.

Coronavirusul îți poate lăsa sechele, chiar și după tratare



Potrivit specialistului, chiar şi după tratarea bolii, pacienţii se pot confrunta cu dificultăţi în respiraţie şi atacuri de panică. Oamenii nu trebuie să se sperie, ci să încerce să se controleze, iar dacă nu le reuşeşte, să se adreseze la medic.

"Să ne temperăm, să atragem atenţia cum inspirăm şi cum expirăm, să luăm o regulă mai mult sau mai puţin confortabilă pentru noi, un inspir la un timp şi un expir la două durate.", a spus doctorul în medicină, conferenţiar universitar, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie din Chișinău, Jana Chihai. 

De asemenea, persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus pot avea stări de oboseală sau tulburări de somn. Iată de ce, după tratare, oamenii ar trebui să încerce să-şi păstreze energia. "Ar trebui, cumva, să ne conservăm în anumite mişcări inutile şi anumite acţiuni inutile, bineînţeles, nu doar fizice, dar şi emoţionale.", a spus doctorul în medicină, conferenţiar universitar, USMF, Jana Chihai.

Webinarul a fost organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Potrivit datelor statistice, de la începutul pandemiei, aproape 140 de mii de moldoveni au fost testaţi pozitiv la COVID-19. Circa 124 de mii au reuşit să învingă boala şi să se trateze, informează Publika.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel