Data publicării:

Recunoașterea genocidului armean, motiv de dispută între Franța și Turcia

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
genocid
genocid

Genocidul comis de Turcia împotriva armenilor în perioada 1915-1916, care s-ar fi soldat cu circa 1,5 milioane de victime, a fost recunoscut printr-o rezoluție a Parlamentului European în 1987. Deși Franța a recunoscut încă din 2001 existența acestor atrocități, negarea genocidului armean nu a fost incriminată până joi, când deputații francezi au votat proiectul legii prin care această faptă este transformată în infracțiune. Pedeapsa se poate solda cu amendă de de 45.000 de euro sau închisoare pe un an.

Legea iniţiată de formaţiunea UMP a preşedintelui Nicolas Sarkozy, care se opune deschis aderării Turciei la UE, urmează a fi transmisă spre adoptare şi Senatului francez. Politicienii francezi nu se aşteaptă însă ca proiectul să fie votat şi în camera superioară şi să intre în vigoare în cursul anului electoral care urmează.

Turcia, ofensată de acțiunea deputaților, a considerat să riposteze diplomatic într-o primă fază și a recurs la rechemarea ambasadorului turc din Franța.

Turcia contestă oficial termenul de genocid la adresa armenilor, deşi recunoaşte că mai multe sute de mii de armeni au fost ucişi în Primul Război Mondial, după deportarea din regiunile Anatolia şi Cilicia. De asemenea, aproape 3.000 de rezidenţi turci au protestat joi în faţa parlamentului de la Paris împotriva adoptării legii, reclamând că le restrânge dreptul la liberă exprimare.

Premierul turc, Reccep Erdogan, a subliniat că problema este una care trebuie lăsată istoricilor şi a acuzat Franţa că uită de propria istorie marcată de masacre coloniale. „Cei care vor să vadă genocid ar trebui să se uite împrejurul lor şi să îşi vadă propria istorie murdară şi însângerată", a spus el.

Cu negocierile privind aderarea Turciei la UE intrate pe linie moartă, guvernul lui Erdogan ar putea fi tentat de şicanarea investitorilor francezi, care au mai multe contracte avantajoase în această ţară. De asemenea, Turcia este a şasea piaţă de export pentru economia franceză.

Ministrul francez al afacerilor europene, Jean Leonetti, a ţinut să sublinieze după votul de joi că Turcia este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi nu poate să ia măsuri discriminatorii pe criterii politice împotriva altei ţări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel