„Un motiv bun pentru a muri” - Cartea care te va face să acționezi „împotriva” voinței tale, premiată internațional
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit în ultima perioadă. Un roman recomandat pentru toată lumea, dar mai ales celor din zona post-sovietică. Un autor francez care cunoaște uimitor de bine societatea de sub Cortina de Fier.

Personal, prefer să mă abțin de la a afla informații despre autorul unei cărți până nu o termin. În cazul de față, „Un motiv bun pentru a muri” este una dintre acele cărți care m-au făcut să cred despre autor că este un ucrainean getbeget datorită informațiilor atât de amănunțite. De fapt, este vorba despre Morgan Audic, un scriitor francez și profesor de istorie în Franța, care a uimit prin documentarea pe care a făcut-o cu privire la evenimentele tragice de la Cernobîl, dar și la societatea ucraineană din anii URSS, cât și din anii 2013-2016.

Are loc un narativ foarte complex, iar dacă te-ai plictisit de lecturile de suspans în care îți dai seama despre cine, ce a făcut și cum încă din prima jumătate a cărții, această operă premiată cu „Livre de Poche 2020” te va lăsa mască, iar suspansul este prezent până la finalul povestirii. Nu este prima carte dintr-o colecție coordonată de nepotul scriitorului George Arion - Alexandru Arion (care alege cu grijă fiecare volum al Crime Scene Press - editura de unde puteți achiziționa „Un motiv bun pentru a muri”, de Morgan Audic) -  care lasă o impresie foarte plăcută.

Unul dintre elementele originale ale romanului este dat de locul acțiunii - zona Cernobîl, dar și Kiev și chiar Rusia. Cu atât mai mult, faptul că există un conflict armat în Donbas între forțele ucrainene și ruse, ancheta detectivilor rus și ucraineni va revela ceva cu totul îngrozitor. Deși nu este la fel de grafic precum romanul „Ciudata Sally Diamond”, de Liz Nugent, „Un motiv bun pentru a muri” a frapat prin povestea atât de complicată și plină întorsături; cel puțin pentru mine, finalul a fost unul foarte neașteptat (chiar când voiam să iau o pauză de la citit, un anumit detaliu din narațiune m-a determinat să continui „împotriva” voinței mele).

Totodată, cartea pune cititorul față în față cu diferite aspecte morale - ar fi în regulă să ucizi pentru viitorul copilului tău? Este în regulă dacă pui bețe în roate unei anchete pentru a  ascunde adevărul, cu scopul de a îi asigura fiului tău echipament de calitate pe front? Este moral să susții un ONG cu bani pătați de sânge?

Mai mult, atât pentru publicul din Vest (care nu este atât de obișnuit cu arhitectura și societatea post-sovietică), cât și pentru cel din Est (care nu întâlnește zilnic astfel de lucrări care relatează atât de bine țările post-sovietice, având personaje principale niște indivizi cu totul diferiți față de romanele de suspans cu care ne-am obișnuit majoritatea), „Un motiv bun pentru a muri” întrunește toate caracteristicile unei opere care poate fi recomandată tuturor.

Fără a dezvălui desfășurarea poveștii, personajele sunt de-a dreptul originale (poate pentru că nu am întâlnit atât de multe opere ce au în centru indivizi din zona post-sovietică) și acționează de parcă au trăit și conviețuit în Ucraina și Rusia. Mai departe, evenimentul din 1986, explozia de la Cernobîl, a lăsat nenumărate amprente asupra societății ucrainene, iar în cartea de față a fost un motiv serios pentru desfășurarea poveștii (dacă aș spune mai mult, nu v-ați mai bucura la fel de parcursul aflării misterului).

De asemenea, este interesantă prezentarea relațiilor ruso-ucrainene, dintre cetățeni, având în vedere conflictul ce are loc la graniță.

Corupția sistemică, mita, rasismul grupărilor paramilitare și al autorităților, capitalismul sălbatic care a cuprins țara aflată în confuzie chiar după prăbușirea Cortinei de Fier și mafia locală care controlează cartelurile de lemn și fier din zona iradiată fac ancheta detectivilor să fie cu atât mai grea. Antagonistul lucrării asigură misterul până la final, iar de-a lungul narațiunii veți face cel puțin două greșeli cu privire la suspecții responsabili pentru crimă.

„Un motiv bun pentru a muri”, de Morgan Audic, este una dintre alegeri foarte bune în materie de lectură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel