Ravagii pe piața finlandeză de energie, după o ofertă eronată: Prețurile s-au prăbușit. Finlanda, Suedia, Danemarca și Norvegia, investigație de proporții
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Este o investigație de proporții, în numele a patru state, după eroarea de pe piața energiei.

Autoritatea norvegiană de reglementare în domeniul energiei, RME, a declarat vineri că a început o investigație privind gestionarea de către bursa de energie Nord Pool din Oslo a unei oferte eronate care a provocat ravagii pe piața finlandeză de energie săptămâna trecută.

”Luăm astfel de incidente foarte în serios”, a spus directorul RME, Tore Langset, într-un comunicat, conform Reuters. 

Prețurile energiei electrice pentru ziua următoare în Finlanda au scăzut până la -500 de euro/MWh pentru livrarea din 24 noiembrie, după ce un participant de pe piață a oferit, în mod eronat, surse de alimentare echivalent cu aproape jumătate din cererea preconizată.

Pe lângă consecințele financiare majore, astfel de evenimente pot genera, de asemenea, provocări pentru funcționarea sistemului energetic, a spus Langset. 

RME a trimis o scrisoare către Nord Pool în care cere bursei să detalieze gestionarea evenimentelor de săptămâna trecută, rutinele în vigoare și ce măsuri pot lua pentru a evita situații similare în viitor, a spus Langset.

RME conduce investigația asupra Nord Pool în numele autorităților de reglementare din Finlanda, Suedia, Danemarca și Norvegia, în timp ce autoritatea de reglementare finlandeză investighează Kinect Energy, participantul de pe piață care a făcut licitația.

Nord Pool a anunțat deja că va introduce verificări suplimentare ale ofertelor neobișnuite. 

Nord Pool are rutine în vigoare pentru a urmări ofertele spot anormale, dar nu a reușit să detecteze eroarea făcută de Kinect Energy săptămâna trecută, a declarat luni bursa de energie din Oslo pentru Montel.

Bursa cheamă clienții în mod regulat atunci când există abateri mari ale ofertelor pe piața spot, dar nu a identificat greșeala Kinect joi și, prin urmare, nu a făcut un astfel de apel, a declarat purtătorul de cuvânt, Hans Randen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel