Data actualizării:
Data publicării:

Răspunsul Chinei după ce ministrul de externe german l-a numit „dictator” pe Xi Jinping

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Beijingul l-a convocat pe ambasadorul Germaniei în China după ce ministrul de externe Annalena Baerbock l-a numit pe președintele Xi Jinping „dictator”, a transmis Berlinul, în cea mai recentă criză a tensiunilor dintre regiuni.

Deși sunt parteneri comerciali importanți, legăturile Berlin-Beijing s-au deteriorat, după ce o parte a guvernului german adoptă o linie mai dură cu privire la o serie de probleme, de la drepturile omului, până la conflictul Chinei cu Taiwan, scrie The Guardian.

Baerbock, care a insistat pentru reacții mai zgomotoase din partea Occidentului, a făcut aceste remarci într-un interviu pentru Fox News, joi, în timpul unei vizite în SUA.

În timp ce vorbea despre războiul din Ucraina, ea a spus: „Dacă Putin ar câștiga acest război, ce semn ar fi acesta pentru alți dictatori din lume, precum Xi, precum președintele chinez? Prin urmare, Ucraina trebuie să câștige acest război.”

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin a confirmat pentru AFP că ambasadorul Germaniei „a fost chemat la ministerul chinez de externe [duminică]“ în legătură cu aceste declarații.

Confirmarea că Beijingul a convocat-o pe ambasadoarea Patricia Flor a venit după ce China a transmis luni mai devreme că este „puternic nemulțumită” de remarcile lui Baerbock.

„[Comentariile] sunt extrem de absurde și reprezintă o încălcare gravă a demnității politice a Chinei și o provocare politică deschisă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, la o conferință de presă zilnică.

În iunie, Beijingul l-a mustrat pe ambasadorul SUA în China, după ce președintele Joe Biden s-a referit și la Xi drept un „dictator”.

Întrebată despre protestele Chinei față de remarcile ei în timpul unei vizite la New York, Baerbock a răspuns doar că „a luat act” de ele.

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să comenteze opinia cancelarului Olaf Scholz cu privire la aceste observații.

Însă purtătorul de cuvânt a adăugat că este clar „că China este condusă de un regim comunist, unipartid și, de asemenea, este clar că acest lucru nu corespunde ideii noastre de democrație”.

Duminică a fost a treia ocazie recentă în care China l-a convocat pe ambasadorul Germaniei.

Beijingul a făcut acest lucru și după ce ministrul german al educației a vizitat Taiwan în martie, prima vizită germană la nivel de cabinet pe insulă, în 26 de ani.

Beijingul susține că Taiwanul este teritoriul lor și a intensificat presiunea asupra insulei democratice și autonome.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel