Raport MCV: Principala provocare pentru România, pregătirea pentru intrarea în vigoare a codurilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
COMISIA EUROPEANA
COMISIA EUROPEANA

Raportul intermediar al Comisiei Europene privind MCV arată că principala provocare a României în ceea ce priveşte reforma judiciară în următoarele luni "va fi de a se pregăti cu succes pentru intrarea în vigoare a celor patru noi coduri".

"Codurile introduc un cadru şi proceduri legislative noi în materie de drept civil şi penal, fapt care reprezintă o provocare importantă, date fiind deficienţele existente în ceea ce priveşte capacitatea şi consecvenţa procesului judiciar", notează raportul, citat de Mediafax.

Comisia subliniază că "România a făcut un pas important în ceea ce priveşte lansarea unei analize de impact a noilor coduri, în vederea evaluării implicaţiilor în ceea ce priveşte personalul şi ajustările legislative şi structurale necesare".

Raportul notează totodată că s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte legislaţia de punere în aplicare. "Au fost înaintate Parlamentului cinci proiecte de legi de punere în aplicare a codului civil şi penal, fiind în curs de elaborare legile de punere în aplicare a codurilor de procedură. În momentul în care autorităţile române vor primi analiza de impact finală, va trebui pregătit un plan de punere în aplicare cuprinzător şi vor fi necesare cursuri de formare pentru a se asigura faptul că punerea în aplicare se desfăşoară în bune condiţii şi este eficace", se mai arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel