Data publicării:
Rafila arată cum îți dai seama că ești infectat cu Omicron
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că, deocamdată, Omicron are o transmitere sporadică în România.
Deocamdată, în România, transmiterea variantei Omicron este una sporadică, dar în una - două săptămâni este foarte probabil să devină o transmitere comunitară susținută, a spus, duminică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Este o transmitere sporadică în acest moment a variantei Omicron, însă e foarte probabil ca în perioada următoare, adică în următoarele 1 - 2 săptămâni, să devină o transmitere comunitară susținută a variantei Omicron”, a spus ministrul Sănătății, la Antena 3.
Întrebat dacă există simptomatologie diferită la care oamenii trebuie să fie atenți și să își dea seama că e vorba despre Omicron, ministrul Alexandru Rafila a spus că există studii care arată, de exemplu, că două dintre semnele tipice pentru Omicron sunt durerea de gât oarecum modificată, o durere mai puțin intensă, mai degrabă ca un soi de mâncărime, și transpirații abundente în timpul nopții.
Și alte simptome ale COVID-19 trebuie luate în seamă, potrivit ministrului. Este vorba de dureri musculare, febră și câteodată un sindrom digestiv.
VEZI ȘI: Gâdea, decizie privind revenirea la Antena 3
Alexandru Rafila a fost întrebat dacă va fi adoptat certificatul verde
„Dacă avem noi doi multă imaginație și este aprobat săptămâna viitoare și se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem, probabil de zona de descreștere”, a răspuns ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, tot la Antena 3.
De luni, încep să se emită decizii de carantină redusă
Amintim că, începând de luni, intră în vigoare carantina redusă, a anunțat Alexandru Rafila.
Ministrul a fost întrebat dacă decizia de reducere a perioadei carantinei se va aplica și celor care se află deja în timpul unei astfel de măsuri.
„Da! Va fi o măsură care se aplică practic tuturor și celor care se află în acest moment în carantină și aceeași măsură o vom lua și în cazul celor care se află în izolare, pentru că, știți bine, trebuie să facem această diferență între carantină - care se referă la persoanele aparent sănătoase, care călătoresc - și izolare, care se referă fie la persoanele bolnave, fie la persoanele care sunt contacți apropiați ai unor persoane bolnave”, a explicat ministrul Sănătății.
Practic, măsura se va aplica și celor care se află deja în carantină sau în izolare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News