Data publicării:

Kazahstanul îşi creează forţe de apărare teritorială ca în Ucraina

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Kazahstanul are un nou prim-ministru. Președintele spune că armata rusă se va retrage în maxim 10 zile / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Kazahstanul are un nou prim-ministru. Președintele spune că armata rusă se va retrage în maxim 10 zile / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Kazahstanul, ţară vecină Rusiei, îşi creează forţe de apărare teritorială la fel ca în Ucraina.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a ordonat luni ministrului său al apărării să dezvolte forţe de apărare teritorială în această ţară din Asia Centrală, vecină cu Rusia, ordinul său intervenind cu câteva zile înainte de o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin, informează France Presse și Agerpres.

Potrivit unui comunicat al cabinetului său, "preşedintele, comandantul suprem al forţelor armate kazahe, i-a atribuit ministrului sarcina de a dezvolta apărarea teritorială şi forţele speciale" în această fostă republică sovietică din Asia Centrală, care împarte o frontieră de 7.500 km cu Rusia.

Kazahstanul este un aliat apropiat al Moscovei, făcând în special parte dintr-o alianţă militară comună, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Dar invazia rusă în Ucraina a suscitat anumite temeri în această ţară de cinci ori mai mare decât teritoriul Franţei şi care găzduieşte mai multe baze ruse.

Declaraţia preşedintelui Tokaev intervine cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui Vladimir Putin, aşteptat să participe miercuri şi joi la un summit OTSC, ce va fi găzduit de Astana.

Un proiect de lege este în prezent în dezbatere în parlamentul kazah pentru a permite crearea unor "formaţiuni de autoapărare" compuse din "voluntari" care să poată fi integraţi în armată şi să fie capabili să desfăşoare misiuni de luptă pentru "îmbunătăţirea capacităţii de apărare a ţării", un model care există deja în Ucraina.

Tokaev a cerut vineri forţelor de securitate kazahe să protejeze infrastructurile civile şi militare în legătură cu "escaladarea în Ucraina", pe fondul lansării de către Rusia a unei rachete hipersonice împotriva unei infrastructuri critice în Ucraina şi al loviturilor ucrainene cu rachete americane şi britanice pe teritoriul rus.

Astana face echilibristică în privinţa războiului în Ucraina, susţinând integritatea teritorială ucraineană şi înmulţindu-şi legăturile cu Occidentul, fără ca totuşi să condamne deschis invazia rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel