Data publicării:

Putem învăța atunci când dormim - STUDIU

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Dacă ai dormit vreodată cu manualul de algebră sub pernă în speranța că, în mod miraculos, o să înveți să rezolvi ecuații în timpul somnului, studiul cercetătorilor de la Institutul Weizmann te-ar putea interesa.

Autor: Ana-Maria Șinca Cercetarea despre capacitățile de învățăre ale individului când doarme, publicată în Nature Neuroscience, aduce vești bune, dar nu pentru studenții care tocesc pentru examene, pentru că aceasta s-a bazat pe simțul olfactiv al subiecților.

Oamenii de știință au descoperit că, dacă în timpul somnului oamenii ar percepe anumite miresme concomitent cu anumite tonuri muzicale, ei ar începe să inspire profund când doar aud acele tonuri – atât în timpul somnului, cât și după ce se trezesc.

În mod normal, oamenii  inspiră puternic atunci când mirosul este plăcut și mai slab atunci când miresmele nu sunt atât de îmbietoare.

Astfel, cercetătorii au folosit diferite tonuri muzicale simultan cu  mirosuri plăcute sau neplăcute asupra subiecților ce dormeau. A doua zi, când indivizii s-au trezit, ei inspirau puternic când auzeau tonurile asociate mirosurilor plăcute și  superficial când auzeau tonurile asociate mirosurilor mai puțin plăcute.

Un alt experiment a arătat cercetătorilor că deși în timpul fazei de somn REM, capacitatea de învățare este la cel mai ridicat nivel, învățarea trebuie să se producă în alte faze ale somnului pentru ca indivizii să poată aplica cunoștințele  după ce s-au trezit.

„Creierul mă fascinează. Odată, somnul era considerat „o moarte din care te trezești”, dar creierele noastre sunt active cand noi dormim. Acum că știm că în timpul somnului, anumite modalități de învățare sunt posibile, vrem să vedem cât de departe putem ajunge.” a spus Anat Arzi Arzi, student cercetător în acest domeniu.

Încercări anterioare de învățare verbală în timpul somnului au eșuat, însă s-a dovedit importanța somnului pentru consolidarea cunoștințelor acumulate atunci când oamenii sunt treji.

sursa: news.discovery.com 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel