Prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu, omul care a marcat învățământul superior românesc: "Era altfel față de majoritatea profesorilor. Inspira un aer foarte occidental"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu (2009) / Sursa foto: Agerpres
Prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu (2009) / Sursa foto: Agerpres
Prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu a fost evocat și elogiat pentru contribuția sa în domeniul academic la DC Edu, și nu numai, de oamenii pe care i-a cunoscut.

Prof. univ. dr. Sorin Ivan a realizat o nouă ediție la DC Edu în care a vorbit despre prof. univ. dr. Lazăr Vlăsceanu, fiind recent trecut la cele veșnice. De asemenea, a discutat despre sensul schimbării în educație.

Lazăr Vlăsceanu, personalitate de prestigiu a educației și sociologiei românești, a avut o contribuție impresionantă la reforma învățământului. A fost unul dintre cei mai proeminenți sociologi români, cadru didactic și cercetător în cadrul Catedrei de Sociologie, pe care a condus-o la Universitatea din Bucureşti începând cu anul 2008. Domnia sa a deținut funcția de director adjunct al Centrului European UNESCO pentru Învățământul Superior (UNESCO-CEPES) între 1992 și 2007, a fost secretar de stat responsabil de gestionarea și dezvoltarea învățământului superior și prorector al Universității din București în perioada 1990-1991.

De asemenea, el a fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru analiza și elaborarea politicilor în educație și cercetare, condusă de Mircea Miclea. În 2007, această comisie a publicat raportul "România educației, România cercetării", care a fundamentat Legea educației nr. 1/2011.

Ediția de luni are trei invitați de marcă: Prof. univ. dr. Adrian Miroiu, SNSPA, prof. univ. dr. Alfred Bulai, SNSPA și prof. univ. dr. Mihai Păunescu, prorector SNSPA.

"Dânsul a excelat și a avut contribuții, în special după 1990 cu totul și cu totul deosebite"

"(...) Sunt 40 de ani în care am fost prieteni, în care am colaborat în chestiuni de natură mai generală, mai teoretice privind educația, dar și chestiuni mai aplicate privind construirea de politici publice și cercetări sociale. (...) Dânsul a excelat și a avut contribuții, în special după 1990 cu totul și cu totul deosebite. (...) Timp de 30 de ani a avut contribuții fundamentale pentru toate domeniile importante ale reformei educației. S-a ocupat de problema acreditării și asigurării calității, finanțarea învățământului superior, dar și de evaluare", a spus prof. univ. dr. Adrian Miroiu.

"Domnul profesor a fost un om foarte discret toată viața lui"

(...) Domnul profesor a fost un om foarte discret toată viața lui. Cu alte cuvinte, sunt foarte puține imagini cu el în spațiul televiziv, încerca să stea în umbră și de multe ori a influențat numeroase lucruri și politici prin faptul că era în cercul decizional fără să fie real acolo. Sigur, a fost în câteva comisii, dar asta târziu. (...) A știut să-și folosească experiența într-un gen de consiliere pentru toți miniștrii educației de la acea perioadă, pentru că evident România era la început, iar el era cu siguranță înaintea altora din acest punct de vedere. Aș insista și pe omul Lazăr Vlăsceanu. (...) Era altfel față de majoritatea profesorilor. Insipra un aer foarte occidental, inclusiv în modul de a se comporta și preda", a explicat prof. univ. dr. Alfred Bulai.

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel