Prigojin spune că mercenarii săi au capturat partea de est a orașului Bahmut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Prigojin spune că mercenarii săi au capturat partea de est a orașului Bahmut / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Prigojin spune că mercenarii săi au capturat partea de est a orașului Bahmut / Foto: Pixabay, de The Pixelman
Evghenii Prigojin spune că mercenarii săi au capturat partea de est a Bahmut. 

Șeful Grupului Wagner, Evghenii Prigojin, a spus că unitățile grupului de mercenari au preluat controlul asupra părții de est a Bahmut.

"Au ocupat toată partea de est a lui Bahmut. Tot ce este la est de râul Bahmutka este complet sub controlul PMC Wagner", a declarat serviciul său de presă, citându-l pe Prigojin.

Zelenski: Dacă rușii cu ceresc Bahmut vor avea drum deschis spre alte orașe

Dacă trupele ruse reuşesc să cucerească Bahmut, oraşul ucrainean care a devenit epicentrul luptelor, vor avea "drum deschis" spre capturarea altor oraşe cheie din estul ţării, a avertizat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru canalul de televiziune CNN, citat miercuri de agenţiile EFE şi AFP.

Liderul de la Kiev şi-a apărat decizia de a menţine trupele ucrainene în acest oraş, în care şi-au pierdut viaţa numeroşi soldaţi din ambele tabere şi a cărui populaţie s-a redus de la 70.000 la mai puţin de 5.000 de locuitori, relatează Agerpres.

"Este o chestiune tactică pentru noi", a spus Zelenski, înainte de a insista că înalţii săi comandanţi militari susţin în unanimitate prelungirea apărării oraşului după săptămâni de atacuri continue ale ruşilor.

"Înţelegem că, după Bahmut, ei (ruşii - n.red.) ar putea merge mai departe. Ar putea merge la Kramatorsk, ar putea merge la Sloviansk, ar fi un drum deschis pentru ruşi după Bahmut pentru a ajunge în alte oraşe din Ucraina, în direcţia (regiunii) Doneţk", a explicat Zelenski, pentru postul american de televiziune, într-un interviu acordat de la Kiev.

"De aceea, oamenii noştri sunt acolo", a adăugat preşedintele ucrainean. El a mai spus că motivaţiile sale pentru păstrarea oraşului sunt "foarte diferite" de obiectivele Rusiei.

"Rusia are nevoie de cel puţin o victorie, o mică victorie"



"Înţelegem ce vrea Rusia să obţină acolo. Rusia are nevoie de cel puţin o victorie, o mică victorie, chiar distrugând totul în Bahmut, omorând toţi civilii acolo", a denunţat el, adăugând că, dacă Kremlinul şi-ar pune steagul în oraş, ar contribui la" mobilizarea societăţii lor pentru a crea această idee că sunt o armată atât de puternică".

EFE aminteşte că Ucraina a decis marţi să menţină apărarea oraşului Bahmut şi să trimită întăriri suplimentare, în pofida riscului ca mercenarii grupului Wagner să reuşească să închidă cercul în jurul localităţii.

Publicaţia The Kyiv Independent a cules, de asemenea, mărturiile mai multor soldaţi ucraineni care descriu bătălia pentru Bahmut drept "un măcel".

Ce spune Șoigu



Cucerirea oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte violente timp de mai multe luni în estul Ucrainei, este necesară pentru continuarea ofensivei ruse, a afirmat marţi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.

"Acest oraş este un nod important (de linii) de apărare pentru soldaţii ucraineni în Donbas. Preluarea controlului asupra acestuia va permite efectuarea de noi operaţiuni ofensive în profunzime contra apărării forţelor armate ale Ucrainei", a declarat Şoigu, în cadrul unei reuniuni cu responsabili din ministerul său, difuzată la televiziune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel