Data publicării:

Prețul uleiului de măsline, de patru ori mai mare. Spania elimină taxele pentru a domoli inflația

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
REUTERS/Jon Nazca
REUTERS/Jon Nazca
Spania va elimina temporar taxa pe vânzări la uleiul de măsline pentru a ajuta consumatorii.

Guvernul Spaniei a anunțat eliminarea temporară a taxei pe vânzări la uleiul de măsline, măsură menită să ajute consumatorii să facă față creșterii prețurilor, informează AP, citat de Agerpres.

Spania, cel mai mare producător și exportator mondial de ulei de măsline, se confruntă cu o scădere semnificativă a producției din cauza valurilor de căldură și a secetei prelungite. Aceste condiții meteo nefavorabile au dus la o creștere considerabilă a prețurilor, într-un context deja marcat de presiunile inflaționiste globale. Această creștere a prețurilor s-a resimțit și în alte țări mediteraneene.

Conform Ministerului Agriculturii, din septembrie 2020, prețul uleiului de măsline în Spania a crescut cu 272%. În prezent, o sticlă de cinci litri de ulei de măsline poate costa peste 50 de euro (53 de dolari) în supermarketurile spaniole. Uleiul de măsline este un ingredient esențial în bucătăria spaniolă, fiind utilizat la gătit, în salate, sandvișuri, legume și alte preparate.

Anul trecut, gospodăriile din Spania au consumat în medie șase litri de ulei de măsline pe persoană, comparativ cu 0,4 litri în cazul consumatorilor internaționali, conform datelor Ministerului Agriculturii. Creșterea prețurilor a determinat însă o parte dintre consumatori să se orienteze către uleiuri mai ieftine.

În încercarea de a contracara inflația ridicată, guvernul a redus deja taxa pe vânzări la uleiul de măsline de la 10% la 5%. În perioada iulie-septembrie, nu vor fi aplicate taxe pe vânzări la uleiul de măsline, urmând ca în perioada septembrie-decembrie taxa să fie de 2%. Ulterior, se va aplica o taxă de 4%, iar uleiul de măsline va fi considerat aliment de bază.

Ministrul Trezoreriei, María Jesus Montero, a declarat că această decizie reflectă „importanța uleiului de măsline în dieta mediteraneană și un stil de viață sănătos”.

Această măsură vine într-un moment critic pentru consumatorii spanioli, care se confruntă cu efectele unei inflații crescute și a unei reduceri semnificative a producției de ulei de măsline, un produs esențial în alimentația lor zilnică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel