Data publicării:

Lovitură chirurgicală fără precedent a Israelului în Liban. Multe informații indică eliminarea lui Hassan Nasrallah și decapitarea Hezbollah

Autor: Darius Muresan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Aviația militară a Israelului (IDF) efectuează o operațiune fără precedent în Beirut, Liban, unde a lovit comandamentul politic și militar al grupării teroriste Hebollah. Există informații neconfirmate despre eliminarea lui Hassan Nasrallah, „liderul suprem” al Hezbollah.

Forțele aeriene israeliene au efectuat atacuri aeriene masive în capitala libaneză Beirut vineri seară. IDF a transmis că a lovit sediul principal al Hezbollah.

Un oficial israelian a confirmat pentru Times of Israel că IDF l-a țintit pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, notează DefenseRomania.

Operațiunea e una fără precedent iar eventuala eliminare a lui Hassan Nasrallah ar fi o lovitură colosală pe care Israelul ar reuși-o.

„E foarte greu să ne imaginăm că cineva poate scăpa cu viață după asemenea lovitură”, a precizat oficialul israelian, potrivit sursei citate.

Mai mutle surse media din Israel vorbesc despre o probabilitate tot mai mare ca Hassan Nasrallah să fi fost eliminat în această seară.

Atacul israelului a zguduit capitala libaneză, orașul fiind acoperit de nori groși de fum. Loviturile au fost multiple și au fost raportate mai multe victime.

Concomitent forţele armate israeliene "desfăşoară în prezent lovituri direcţionate asupra armelor aparţinând" Hezbollah "care au fost depozitate sub clădiri civile din (zona de la periferia sudică a capitalei) Beirut", bastion al acestei mişcări islamiste libaneze, indică un comunicat publicat cu puţin timp înainte de ora 00.40 (vineri, 21.40 GMT).

Hassan Nasrallah, „liderul suprem” al Hezbollah

Liderul grupării teroriste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timpul discursului din 3 noiembrie 2023 / captură video

Hassan Nasrallah este liderul și secretarul general al Hezbollah, o mișcare șiită politică și militară din Liban, care joacă un rol semnificativ în politica regională și conflictul cu Israelul. Născut în 1960, Nasrallah a devenit lider al Hezbollah în 1992, după asasinarea predecesorului său, Abbas al-Musawi. Sub conducerea sa, Hezbollah a crescut ca forță militară și politică, fiind implicată activ în conflictele din Orientul Mijlociu, în special în războiul civil din Siria. Nasrallah este cunoscut pentru discursurile sale televizate și pentru o prezență personală rară în public din motive de securitate.

Nasrallah conduce Hezbollah, organizație politică și militară teroristă șiită din Liban, fondată în 1985, care are o influență semnificativă în regiune. Este susținută de Iran și Siria și își propune să reziste influenței Israelului și a Occidentului în Orientul Mijlociu. Gruparea a fost implicată în numeroase conflicte, inclusiv războiul cu Israelul din 2006, și are o puternică prezență politică în Liban. De asemenea, Hezbollah oferă servicii sociale comunităților șiite, ceea ce îi întărește sprijinul în rândul populației libaneze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel