Data actualizării:
Data publicării:

Explodează Orientul după eliminarea lui Nasrallah? Chirieac: Israelul nu iartă. Îmi e teamă că scenariul ideal pentru evacuarea Hezbollah e greu de atins

Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook via DefenseRomania
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook via DefenseRomania
Analistul Bogdan Chirieac a comentat consecințele eliminării liderului Hezbollah după ce Armata israeliană a anunţat lichidarea liderului mişcării armate islamiste libaneze, Hassan Nasrallah, într-un atac efectuat vineri noapte asupra sediului organizaţiei din suburbiile aflate în sudul capitalei Beirut

Operațiunea e fără precedent. Israelul a reușit în mai puțin de două luni să decapiteze conducerile Hamas și Hezbollah, principalele grupări teroriste sunnite și șiite, proxy ale Iranului, responsabile de numeroase atentate asupra Israelului. Hamas de altfel e gruparea care a organizat atacul de tip Holocaust din 7 octombrie 2023. Hezbollah, în semn de solidaritate, a intensificat imediat după lansările de rachete în nordul Israelului.

Așadar, în doar două luni, Ismail Haniyeh și Hassan Nasrallah, liderii Hamas și Hezbollah au fost lichidați.

Lovitura împotriva Hezbollah e cu atât mai importantă încât vorbim de cea mai puternică organizație teroristă din lume, superioară chiar și unor armate europene. Hezbollah dispune de peste 150.000 de rachete, inclusiv balistice, precum și drone de ultimă generație. În plus miile de militanți sunt căliți în luptă în Siria. În comparație cu Hamas, Hezbollah este subordonată în totalitate Iranului. 

Chirieac: Israelul nu uită și nu iartă

Într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3 CNN, analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat că deși în mod normal lucrurile ar trebui să se calmeze după decapitarea Hezbollah, probabil în Orient va fi liniște doar o perioadă scurtă de timp. Chirieac însă e convins că eliminarea lui Nasrallah e un moment de cotitură a războiului din Orientul Mijlociu.

„În acest moment vorbim de decapitarea Hezbollah. Ceea ce înseamnă că miile de rachete lansate de Hezbollah asupra Israelului se vor diminua considerabil. Sau cel puțin așa ar trebui. 

În plus Nasrallah era strategul acestei organizații teroriste finanțată integral de Iran. Este un semnal și pentru Iran ceea ce s-a întâmplat cu liderul Hezbollah. Este într-adevăr un moment de cotitură în războiul din Orientul Mijlociu.

Îmi e teamă însă că luptele nu se vor opri. Nasrallah va fi înlocuit de altcineva. Dar măcar o perioadă prin decapitarea întregii conduceri a Hezbollah, poate că atacurile se vor diminua un timp în perioada următoare. Ar fi foarte util. În plus poate că acum Israelul nu va mai intra și terestru în Liban deoarece puterea Hezbollah s-a diminuat considerabil.

Ideal ar fi ca Hezbollah să fie evacuat din Liban iar acest stat să își poată exercita autoritatea la care are dreptul conform tuturor tratatelor internaționale. Dar situația în regiune e atât de confuză și de tensionată încât îmi e teamă că nu se va putea așa ceva”, a arătat Chirieac.

Întrebat dacă proxy-urile Iranului vor dori să răzbune moartea liderului Hezboolah, Chirieac a punctat: „Asta se întâmplă tot timpul. Și Hamas și Hezbollah încearcă zilnic să facă rău civililor din Israel. Mereu când vor avea posibilitatea vor ataca”.

„Doar că Israelul prin această politică dă un semnal clar. E exact ceea ce a transmis și premierul Bejamin Netanyahu celor din Hamas: Cei implicați în atentatul din 7 octombrie vor fi urmăriți fără încetare pentru a fi lichidați. Așadar Israelul nu-i uită și nu-i iartă pe cei care au comis crime. Benjamin Netanyahu a anunțat eliminarea lor și văd că acest lucru se întâmplă”, a conchis analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel