Data actualizării:
Data publicării:

În timp ce Europa e inundată, o țară se confruntă cu o secetă cum n-a mai fost în ultimii 50 de ani. Aici, până și fluviul a secat cu 90%

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Află mai multe informații în articol. 

Citește și - Vremea weekend 28 - 29 septembrie: Cod Galben și Cod Portocaliu în toată țara de furtuni, la munte ninge. Se răcește în toată țara

Nivelul din Columbia al fluviului Amazon, care trece prin sud-estul ţării, la graniţa cu Peru şi Brazilia, a scăzut cu 90% în ultimele trei luni din cauza secetei, a transmis guvernul acestei ţări, transmite AFP.

"Nivelul apei a scăzut cu 80% până la 90% în ultimele trei luni, din cauza secetei cauzate de schimbările climatice din ţară", a declarat într-un comunicat Unitatea Naţională pentru Managementul Riscului de Catastrofe (UNGRD). Bazinul amazonian acoperă nouă ţări din America de Sud - Brazilia, Columbia, Peru, Bolivia, Ecuador, Venezuela, Guyana, Guyana Franceză şi Surinam.

Cel puţin 7.400 de persoane sunt afectate

Potrivit UNGRD, "nivelul scăzut al fluviului Amazon afectează aprovizionarea cu alimente şi navigarea pentru comunităţile indigene". Cel puţin 7.400 de persoane sunt afectate de această scădere a nivelului apei, într-o regiune în care comunităţile indigene locale se deplasează în principal pe apă. Imaginile surprinse în ultimele zile de AFP în Leticia, capitala regională, arată numeroase bărci mici blocate şi apariţia unor insule mari de pământ şi iarbă din cauza nivelurilor scăzute ale apei.

Foto

Foto Captură X - Zeta panama

Oraşul frontalier Leticia are o importanţă esenţială pentru comerţul local datorită fluviului Amazon. Situat în sud-estul extrem al Columbiei, el este izolat din punct de vedere geografic de pădure, neavând un drum care să îl lege de restul ţării. Potrivit locuitorilor, aceasta este cea mai gravă secetă pe care şi-o pot aminti din ultima jumătate de secol.

Secetă prelungită în America de Sud, în 2024

America de Sud se confruntă cu o secetă prelungită în acest an, asociată cu fenomenul meteorologic El Nino, care a dus la raţionalizarea apei şi a electricităţii, precum şi la incendii forestiere istorice, în mai multe ţări. Incendii de vegetaţie sunt active în prezent în Columbia, Peru, Ecuador, Brazilia şi Bolivia. Capitala columbiană Bogota se confruntă, de asemenea, cu raţionalizarea apei din cauza nivelului scăzut al rezervelor din munţii din jur, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel