Data publicării:

Prețul polițelor RCA rămâne plafonat până la 30 septembrie, a decis Guvernul

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
Poliţa RCA va avea mai multe modificări. Sursa: Pixabay
Poliţa RCA va avea mai multe modificări. Sursa: Pixabay
Prețul polițelor de asigurare obligatorie RCA va rămâne plafonat până la 30 septembrie 2024, în urma unei decizii luate vineri de Guvern, la propunerea Ministerului de Finanțe.

Potrivit acestuia, tarifele de primă maxime au fost stabilite la nivelul tarifelor practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea de ajustare cu un procent de maximum 6,8%. Aceste tarife sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ și se aplică contractelor RCA încheiate după această dată.

"Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024, a duratei de aplicare a tarifelor de primă maxime pentru asigurarea RCA practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023", se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prin Ministerul Finanțelor, a propus plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie până la 30 septembrie 2024. Tarifele maxime de primă au fost stabilite la nivelul celor practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ajustării cu un procent de maximum 6,8%, și sunt valabile pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ.

Actul normativ stabilește și detalii despre comisioanele de distribuție, clasa bonus/malus, implicațiile Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) și despăgubirile acordate de asigurătorii RCA pentru costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat. De asemenea, stabilește contravențiile și sancțiunile aplicabile. Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși costul mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car care oferă servicii de închiriere de autoturisme fără șofer și se acordă doar dacă vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. Perioada maximă pentru acordarea despăgubirilor este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către Poliția Română, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de asigurătorul RCA. Termenul poate fi prelungit numai cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, probate cu documente.

În cazul vehiculelor care nu se mai repară și se încadrează în situația de daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, cu respectarea termenelor prevăzute de Legea nr.132/2017. În acest caz, valoarea despăgubirii pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

"În prezent, în piața asigurărilor RCA din România se manifestă o reticență în ceea ce privește apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați și există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieței atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât și din perspectiva cotelor de piață semnificative deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare, ceea ce arată un grad scăzut de concurență", menționează Ministerul Finanțelor.

La data de 31 decembrie 2023, din numărul total de vehicule din parcul auto național, respectiv 10.333.293, la data de 6 iunie 2024 erau asigurate un număr de 7.486.349 de vehicule. În perioada 1 ianuarie 2024 - 2 iunie 2024, au fost prelucrate aproximativ 41.500 de cazuri încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, dintre care aproximativ 201 au fost preluate voluntar, iar 41.300 au fost alocate automat către asigurători.

"O astfel de situație denotă existența unui dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 30 iunie 2024", arată Ministerul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel