Data publicării:

Prețul petrolului, pe cale să înregistreze cea mai mare creștere săptămânală din august

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Prețul petrolului este pe cale să înregistreze cea mai mare creștere săptămânală de la sfârșitul lunii august, sentimentul pieței fiind susținut de diminuarea îngrijorărilor legate de impactul variantei Omicron coronavirus asupra creșterii economice globale și a cererii de combustibil, scrie Reuters

Referințele Brent și WTI se îndreptau spre creșteri de aproximativ 8% în această săptămână, prima majorare săptămânală din ultimele șapte. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 99 de cenți, sau 1,3%, la 75,41 dolari pe baril, după ce joi au scăzut cu 1,9%.

Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,08 dolari, sau 1,5%, la 72,02 dolari, după ce în ziua precedentă au scăzut cu 2% într-o ședință volatilă.

La începutul săptămânii, piața petrolului recuperase aproximativ jumătate din pierderile suferite de la izbucnirea epidemiei Omicron din 25 noiembrie, prețurile fiind motivate de primele studii care sugerează că trei doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer (PFE.N) oferă protecție împotriva variantei Omicron.

Ceea ce ține în frâu prețurile sunt scăderea traficului aerian intern în China, din cauza restricțiilor mai stricte de călătorie, și încrederea mai slabă a consumatorilor după mici epidemii repetate.

Între timp, agenția de rating Fitch a retrogradat dezvoltatorii imobiliari China Evergrande Group și Kaisa Group, afirmând că aceștia nu și-au respectat obligațiile offshore. Acest lucru a întărit temerile legate de o potențială încetinire a sectorului imobiliar din China, precum și a economiei mai largi a celui mai mare importator de petrol din lume, transmite Mediafax.

Piaţa interbancară a revenit în noiembrie pe excedent de lichiditate

Piaţa interbancară a revenit în noiembrie pe excedent de lichiditate, iar surplusul a fost de aproximativ 3 mld. lei, după ce în octombrie a fost pe deficit de circa 658 mil. lei.

Anterior, timp de şase luni con­se­cu­tive, până în septembrie, piaţa inter­bancară a fost excedent de lichi­di­tate. La finalul primelor nouă luni din 2021 era excedent de 4,2 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Fluctuaţiile de lichiditate vin într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în octom­brie spre 8% an/an, de la 6,3% în sep­tem­brie, cursul valutar a rămas în apro­pierea nivelului de 4,95 lei/euro, iar dobân­zile din piaţa inter­ban­cară tot cresc din oc­tombrie, men­ţi­nându-se în con­ti­nuare pes­te dobânda-cheie.

Împrumuturile de urgenţă (Lombard) ale băncilor de la BNR au scăzut în noiembrie la 790,8 mil. lei, de la 1,94 mld. lei în octombrie, iar depozitele la facilitatea de depozit s-au majorat la 1,64 mld. lei.

Dobânzile interbancare au crescut în octombrie şi noiembrie după ce BNR a majorat dobânzile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel