Data publicării:

Prețul aurului continuă să se prăbuşească

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Cotaţia aurului a scăzut, joi, cu peste 5%, până la 1.298 dolari/uncie pe bursa de la Londra.  Scăderea metalului galben  a fost intuită încă din 2009 de miliardarul  american Warren Buffet, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai plasamentelor în metale preţioase ca aurul.

 Cotaţia de joi, de 1.298 dolari/uncie (o uncie este echivalentă cu 28,35 de grame) este minimul ultimilor trei ani. Faţă de începutul anului, când o uncie de aur se tranzacţiona cu 1.657 dolari, scăderea înregistrată de aur este de peste 21%.

Unul dintre criticii vehemenţi ai investiţiilor în aur este omul de afaceri american Warren Buffett.

"Aurul este scos din pământ în Africa sau în altă parte. Apoi îl topim, săpăm altă groapă, îl îngropăm din nou şi plătim oameni să îl păzească. Nu are nici o utilitate. Oricine ar vedea asta de pe Marte s-ar scărpina în cap a mirare", a spus Buffett. El crede că doar pentru că este rar, iar unii oameni îl consideră valoros, nu înseamnă că aurul este o investiţie. Întrebat în 2009 unde crede că va ajunge preţul aurului în cinci ani şi dacă este interesant pentru investiţii, miliardarul a spus: "Nu am nicio părere despre unde va ajunge, dar pot spune că nu va face nimic în această perioadă decât să-ţi stea în faţă. Pe de altă parte, Coca-Cola va face bani şi cred că Wells Fargo va face mulţi bani. Este mult mai bine să ai o gâscă care face ouă decât una care doar stă şi consumă asigurare şi depozitare şi altele asemenea".

La momentul respectiv, aurul se situa la circa 900 de dolari pe uncie şi a avansat cu aproape 50%. În această perioadă, acţiunile Coca-Cola au crescut cu 100%, iar cele ale Wells Fargo cu 200%, fără să fie luate în calcul alte beneficii, precum dividendele, scrie cotidianul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel