Preşedintele „Băieţilor Deştepţi“ discută la Consiliul European despre dezvoltarea politicii energetice comune
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
traian basescu romania
traian basescu romania

După ce, la sfârşitul lunii trecute, grupurile europene energetice GDF Suez, Iberdrola şi RWE au decis să se retragă din proiectul de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, preşedintele Traian Băsescu participă, vineri, la Bruxelles la reuniunea Consiliului European, unde tema centrală va fi chiar dezvoltarea politicii energetice comune.

„În materie de energie, şefii de stat şi de guvern urmează să agreeze un set de angajamente politice cu privire la integrarea şi interconectarea pieţei interne de energie, extinderea infrastructurii energetice în Uniune, creşterea eficienţei energetice şi asigurarea unei acţiuni externe coerente a Uniunii în domeniul energiei“, informează Preşedinţia printr-un comunicat de presă. Piața de energie din România este dominată de cei pe care Băsescu îi numea ”băieții deștepți”, care cumpără curent electric ieftin de la Hideoelectrica și îl revând cu profituri imense.

Realizarea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar fi fost cea mai mare investiţie a României din ultimii 20 de ani şi la ea urmau să participe grupul franco-belgian GDF SUEZ, care deţinea 9,15% din proiect, nemţii de la RWE (9,15%) şi spaniolii de la Iberdrola (6,2%). Numai că la sfârşitul lunii ianuarie cele trei companii şi-au anunţat retragerea din proiect, motivând că „incertitudinile economice de pe piaţa din jurul acestui proiect, legate, în cea mai mare parte de actuala criză financiară, nu sunt în concordanţă cu cerinţele de capital ale unui nou proiect de energie nucleară“. „GDF SUEZ, RWE şi Iberdrola vor urmări de asemenea angajamentul lor de a dezvolta noi proiecte nucleare în străinătate“, specifică cele trei companii, totuşi, în comunicatul de presă prin care îşi anunţau retragerea din proiect...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel