Premierul a discutat cu producătorii de ulei de floarea soarelui despre problemele acestui sector şi soluţiile Guvernului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Guvernul Nicolae Ciuca
Guvernul Nicolae Ciuca
Premierul Nicolae Ciucă a discutat, joi, cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri şi producători de seminţe şi ulei de floarea soarelui despre securitatea alimentară, asigurarea stocurilor necesare pieţei interne, precum şi despre soluţiile guvernamentale de răspuns la problemele cu care se confruntă acest sector.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, consultările s-au concentrat în jurul obiectivului de a creşte suprafeţele cultivate cu floarea soarelui şi, în mod special, nivelul de procesare şi producţia de ulei pentru piaţa internă şi pentru export, potrivit Agerpres. 

"Am dorit să avem aceste consultări pentru a primi asigurări direct de la sursă că există stocuri suficiente de ulei pentru populaţie, inclusiv în cazul în care ar exista o cerere suplimentară a pieţei. România are un potenţial agricol foarte important, iar noile măsuri guvernamentale pe care le avem în vedere vor susţine acest domeniu extrem de important pentru economie", a afirmat premierul, citat în comunicat.

El a susţinut că România poate juca un rol important la nivelul Uniunii Europene pentru a compensa pierderea de importuri din Ucraina, în condiţiile în care ţara noastră este unul dintre principalii exportatori de cereale.

"Ţara noastră poate să contribuie astfel la siguranţa alimentară a Uniunii Europene şi a ţărilor terţe care sunt puternic afectate de consecinţele agresiunii din Ucraina", se susţine în comunicat.

În cadrul consultărilor, a precizat Guvernul, au fost analizate dificultăţile din acest sector, generate de lipsa creditărilor pe termen mediu şi lung, situaţia volatilă a forţei de muncă şi problema îngrăşămintelor folosite pentru culturile agricole.

Şeful Executivului a subliniat că reabilitarea şi dezvoltarea sistemului de irigaţii constituie o prioritate pentru actuala guvernare, iar măsurile de facilitare a accesului la finanţare vor fi continuate prin programe dedicate acestui domeniu.

El a arătat că este importantă o regândire a învăţământului agricol pentru a răspunde mai bine cerinţelor pieţei muncii.

Consultările vor continua în cadrul unui grup de lucru coordonat la nivelul Ministerului Agriculturii.

La întâlnire au participat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, consilierul de stat George Agafiţei şi Remus Borza, consilier onorific.

Firmele din domeniul agriculturii au fost reprezentate la discuţii de Prutul SA, Oleomet SRL, Bunge România SA, Global Grain International SRL, Expur SA, Mirba Oil&Miniprod SRL, Argus SA, Agromad Crops, Grup Şerban Holding SA, Dorna Agri SA, Longin SRL, Cerealcom Teleorman, Agricost SA, JD Agro Cocora SRL, Intercereal SA, Cargill, Nutrelo Group SA, Ardealul SA, Cerealcom Dolj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel