Podul Observatorului Astronomic al Bibliotecii Batthyaneum, focar de infecţie. Tone de găinaţ scoase de acolo
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Cristian Mladin
Facebook Cristian Mladin
Podul Observatorului Astronomic al Bibliotecii Batthyaneum nu a fost curăţat de ZECI de ani, astfel că acum au fost scoase tone de găinaţ de porumbel de acolo. 

Sute de saci plini cu excremente provenite de la porumbei s-au strâns din podul Observatorului Astronomic al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, o zonă care nu a mai fost curăţată de peste o jumătate de secol.

„Oare ce înseamnă pentru noi Ziua Culturii Naționale? Iată ce înseamnă pentru mine: S-au încheiat lucrările de curățare a podului Observatorului. Asta e realitatea la numărat: 315 saci de excremente, cu o greutate medie de 22 de kg per sac. (…). Dacă vă e greu să realizați proporțiile situației, atunci imaginați-vă 3 Dacii pe tavanul Observatorului astronomic”, a postat vineri pe pagina sa de socializare şeful Filialei Batthyaneum a Bibliotecii Naţionale a României, Cristian Mladin. Acesta a publicat şi imagini înainte şi după curăţarea spaţiului, din care se poate observa foarte clar câtă mizerie exista în acel pod şi cum arată acum locul odată eliberat de tonele de găinaţ.

Curăţarea podului, care nu s-a mai realizat din anii ’50 – ’60, era o etapă absolut necesară înainte de restaurarea Observatorului, scrie Ziarul Unirea.

La sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Batthyaneum au anunţat că toată tabla acoperișului camerei Urania, din zona de sud-est a Observatorului, a fost schimbată.

„Sperăm ca în anul ce vine să pornim concret și primii pași pentru restaurarea Bibliotecii”, au transmis aceştia.

Prezent în noiembrie anul trecut la Alba Iulia, managerul interimar al Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a spus că turnul în care a funcţionat Observatorul Astronomic reprezintă „partea vulnerabilă” a clădirii Bibliotecii Batthyaneum.

E nevoie şi de reabilitare

„Observatorul Astronomic este partea vulnerabilă a clădirii în momentul de faţă. Observatorul necesită lucrări serioase atât la nivelul acoperişului, cât şi la nivelul ferestrelor în principal, pentru că, în decursul timpului, s-a infiltrat apa şi diferenţele de temperatură dintre vară şi iarnă, aşa cum se întâmplă la noi, în condiţii de umezeală au dus la deteriorarea unor ziduri şi a tocăriei. Văruiala, care, de asemenea, este cea originală. Ori, eforturile noastre trebuie concentrate asupra observatorului”, a declarat, atunci, Adrian Cioroianu. Observatorul Astronomic de la Batthyaneum a fost al treilea înfiinţat în Transilvania, după cele din Cluj şi Sibiu. Turnul a fost bombardat în 1849, când a ars aproape în întregime plafonul, iar telescopul principal a fost distrus. Observatorul a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către episcopul Ignac Batthyany.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel