PNL, moțiune de cenzură în ziua primului termen în dosarul lui Victor Ponta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
A doua moțiune de cenzură a PNL, a doua coincidență. Prima moțiune de cenzură a coincis cu chemarea lui Victor Ponta la DNA și dispunerea urmăririi penale. A doua moțiune de cenzură coincide cu demararea procedurilor judiciare în dosarul Rovinari-Turceni. 

Vineri seară, PNL a anunțat că luni va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Victor Ponta. Motivul moțiunii liberalilor este "lipsa de credibilitate" a premierului. În ziua depunerii moțiunii, PNL va organiza și un miting în Parlament.

Tot vineri, o știre a făcut înconjurul presei și al posturilor de televiziune, în regim de "breaking news": "Victor Ponta, primul termen de judecată". În realitate, nu începe judecarea cauzei, ci doar este declansață o procedură în camera preliminară prin care se verifică dacă se mai susțin măsurile preventive luate în ceea ce-i privește pe inculpați. Dan Șova este are măsura preventivă de control judiciar în dosarul Rovinari-Turceni și urmează să fie stabilit dacă această măsură mai este relevantă. Premierul Victor Ponta nu are nicio măsură preventivă și astfel este doar o "victimă" colaterală. Prezența prim-ministrului nu este necesară în instanță. 

Prima moțiune de cenzură a PNL a coincis cu chemarea lui Victor Ponta la DNA

Vineri seară, cetățenii României au putut avea un déjà vu. În 5 iunie 2015, PNL a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Victor Ponta, pentru că a încălcat dreptul de vot al românilor din diaspora la alegerile prezidențiale din 2014. În 5 iunie, o știre surpriză a spulberat șansele de mediatizare a moțiunii de cenzură a PNL. Premierul Victor Ponta s-a prezentat la DNA. Era o informație de presă nouă. Procurorii au dispus atunci urmărirea penală pentru mai multe infracțiuni care ar fi fost săvârșite între 2007 și 2008, în dosarul Rovinari-Turceni. Atunci, mai mulți lideri politici au spus că au constatat că în ochii DNA premierul Victor Ponta a devenit suspect în ziua în care PNL a depus moțiunea de cenzură. 

Duminică, cu o zi înainte de moțiunea de cenzură a PNL, este ziua de naștere a premierului Victor Ponta. În 20 septembrie, prim-ministrul împlinește 43 de ani. 

Camera Deputaţilor şi Senatul pot retrage încrederea acordată Guvernului în ședință comună prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.  Moţiunea de cenzură se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel