Data publicării:

Platforma eORDA, beneficii cu cheltuieli spre zero. Domeniul drepturilor de autor, mult mai ușor de accesat. Marius Costea (ORDA): Drum scutit, cheltuieli mult mai mici

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Marius Costea, șef al serviciului Expertize și Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, a explicat cum poate fi accesată platforma eORDA și care sunt beneficiile platformei.

„Accesarea va fi simplă pe platforma nou dezvoltată de către ORDA, va consta, în primul rând, prin crearea unui cont în care fiecare, că e persoană fizică autorizată, persoană juridică ș.a.m.d., își vor crea un cont care ulterior va fi validat de către Oficiul Român pentru Drepturi de Autor. De atunci, pot să zic, se va deschide ușă în colaborarea cu respectivele persoane, în care ei își vor încărca documente, vor solicita informații, în funcție de domeniul unde activează respectiva persoană fizică, juridică ș.a.m.d., prin interacțiune care va fi online. În funcție de serviciile de care au nevoie fiecare în parte, vor plăti anumite taxe. (...) Contul este gratuit”, a spus Marius Costea, șef al serviciului Expertize și Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Costuri spre zero

„Cum de altfel au spus și colegii și la deschiderea proiectului la conferința de deschidere, precum s-a discutat și ieri la conferința finală, format fizic, pentru cei care se află la o distanță mare de București va fi un drum scutit, vor fi cheltuieli mult mai mici, care din punctul meu de vedere se duc chiar spre zero. Toată lumea poate accesa, toată lumea are un laptop, toată lumea are internet acasă, iar prin această platformă își pot completa, pot solicita informații, pot să se înscrie registrele gestionate de ORDA, ele fiind șase la număr”, a mai spus Marius Costea.

Titlu cu preț informativ, prețuri negociate

„Să spunem, că acum vine minivacanța, o pensiune din Vatra Dornei, proprietarul se loghează, intră pe contul creat, află cât are de plătit dacă vrea să utilizeze muzică sau cum?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

„Va avea un preț cu titlu informativ, până la urmă nu vor plăti la ORDA, tot la organismele de gestiune colectivă, ei autorizează, ei vor încasa remunerațiile respective, dar cu titlu informativ pentru ei va fi de mare ajutor această platformă dezvoltată de către ORDA, în condițiile în care cei de la organismele de gestiune colectivă în teritoriu au inspectori teritoriali care vin, solicită anumite documente. Se va calcula în baza metodologiilor despre care vorbea și colegul meu Marin Darius, metodologii care au fost negociate între organismele de gestiune colectivă și asociațiile din țară, gen HORECA și multe altele, sunt prețuri negociate”, a explicat Marius Costea.

Cât ai de plătit, totul pe platforma eORDA

„Mulți dintre ei, din utilizatori, nu au cunoștință de acele prețuri, iar prin această platformă pot afla cât au de plătit pentru, un exemplu comunicare de opere muzicale, muzică, la un restaurant în cadrul restaurantului, la o terasă. Fiecare hotel, pensiune deține o terasă, deține un restaurant, se difuzează muzică, există un televizor acolo, fapt pentru care ei sunt obligați să plătească anumite sume care le revin în final titularilor de drepturi, beneficiarilor”, a mai explicat șeful serviciului Expertize și Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

Vezi emisiunea completă aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel