Pianistul Cristian Petrescu va susţine un recital la Bucureşti
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
pian
pian

Pianistul Cristian Petrescu va susţine, miercuri seară, un recital la Bucureşti, în cadrul stagiunii Filarmonicii "George Enescu", în Sala Mare a Ateneului Român, potrivit Biroului de presă al instituţiei.

Programul cuprinde Bagatela în sol major, op. 126 nr. şi Sonata în mi major, op. 109 de Ludwig van Beethoven, Sonetul de Petrarca nr. 104, Feux follets, Valse oubliee nr. 1, Gnomenreigen, Funerailles şi Nuages gris de Franz Liszt, Variaţiuni pentru pian op. 27 de Anton Webern, Tablouri dintr-o expoziţie de Modest Musorgski.

Imediat după admiterea în 1969 în Universitatea de Muzică (fostul Conservator "Ciprian Porumbescu") la clasa de pian a profesoarei Ana Pitiş, pianistul şi compozitorul Cristian Petrescu a emigrat, datorită originii armene a familiei sale.

După o scurtă şedere la Beirut, Liban, unde a debutat într-un recital la Universitatea Americană din Beirut, primeşte în octombrie 1970 o bursă la Juilliard School din New York.

În 1972, la New York, Cristian Petrescu este distins cu premiul "Aram Haciaturian" rezervat pianiştilor de origine armeană, iar în 1974, după încheierea cu un Master Degree a studiilor sale, primeşte din partea "Cursurilor de vară pentru muzică contemporană" din Darmstadt o bursă pentru cursurile de pian din acelaşi an cu pianistul german Aloys Kontarski.

La încheierea cursurilor, în luna august a aceluiaşi an, obţine Premiul "Kranichstein" al oraşului Darmstadt pentru interpretarea în primă audiţie a "Klavierstueck"-ului nr.4 de Wolfgang Riehm şi a "Sonatinei pentru flaut şi pian" de Pierre Boulez.

Din toamna anului 1974 primeşte o bursă de studii "post graduate" la Musikhochschule din Köln la clasa profesorului Aloys Kontarski (pian) şi Karlheinz Stockhausen (compoziţie), fiind în acelasi timp şi asistent al clasei de violoncel a directorului de atunci al scolii, violoncelistul german Siegfried Palm.

Între 1975-1977 este asistent al clasei de compoziţie a lui Karlheinz Stockhausen. În 1977 obţine diploma de "Konzertexamen" şi asistă timp de un an (1977-1978) la cursurile de compoziţie ale lui György Ligeti de la Musikhochschule din Hamburg.

În 1981 intră ca pianist solist, după o audiţie de intrare extrem de dificilă, în Ensemble Intercontemporain din Paris condus de Pierre Boulez, unde va rămâne pâna în 1986.

După obţinerea în 1989 a cetăţeniei franceze se mută la Berlin, unde e invitat să cânte cu membrii Orchestrei Filarmonice din Berlin un program dedicat exclusiv muzicii lui Enescu în concertul de deschidere a Sălii de muzică de cameră a filarmonicii (Kammermusiksaal).

În 1994, Cristian Petrescu e invitat din nou de către Filarmonica berlineză să cânte în aceeaşi sală un program dedicat muzicii unor compozitorilor maghiari (Bartók, Ligeti, Kurtág).

Pentru înregistrarea sa pentru firma Harmonia Mundi a lucrărilor pentru pian de Enescu, pianistul primeşte, în 1998, premiul criticii pariziene "Le Diapazon d'or" precum şi 'Grand prix du disque" al Academiei pariziene a discului, "Charles Cros".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel