Pedibus, programul prin care elevii sunt încurajați să meargă pe jos la școală, aplicat deja în mai multe oraşe din ţară
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prin această iniţiativă se reduce considerabil şi aglomeraţia în trafic şi în mijloacele de transport în comun.

Există o tendinţă tot mai mare ca părinţii să-şi ducă copiii la şcoală cu maşina, lucru care îngreunează traficul, dar poate avea şi un impact negativ asupra independenţei şi încrederii de sine a celor mici. Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajaţi să meargă pe jos la şcoală, pentru reducerea aglomeraţiei, dar şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, va fi lansat şi la Miercurea-Ciuc, la începutul lunii noiembrie, au anunţat reprezentanţii municipalităţii, informează Agenția de presă Rador.

Peste 500 de părinţi din patru unităţi de învăţământ au completat chestionare şi şi-au manifestat interesul de a participa la program. Începând din data de 2 noiembrie, grupurile de elevi, însoţite de doi voluntari, circulă în fiecare dimineaţă, în cursul săptămânii, între orele 7 şi 8, pe traseele stabilite.

Ideea a fost deja implementată în Sfântu Gheorghe, iar elevii se grupează dimineața pentru a ajunge, pe jos, împreună, la școală. În prima săptămână, cei 14 voluntari care îi vor însoţi pe copii vor fi angajaţii Primăriei Miercurea-Ciuc, iar apoi rolul va fi preluat de diverse asociaţii, sportivi, organizaţii sau alte instituţii ale oraşului.

Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat

Mersul pe jos face piciorul frumos... și nu numai. Medicii spun că plimbările lungi nu numai că ne ajută să ne menținem silueta, dar aduc și numeroase beneficii pentru sănătate. Iar numărul magic ar fi 10.000 de pași zilnic, potrivit unui vechi mit. Însă, cercetătorii au descoperit că dacă parcurgi zilnic între 7.000 și 8.000 de pași, vei obține beneficii maxime pentru sănătate, potrivit Insider

În ciuda recomandărilor de pretutindeni, nu există nicio dovadă științifică care să ateste că 10.000 de pași efectuați zilnic reprezintă ținta ideală pentru sănătate sau scădere în greutate. Acest număr „magic” este unul aleatoriu, care a apărut în urma unei campanii publicitare în urmă cu zeci de ani. Deși mersul pe jos este minunat pentru sănătatea ta, cercetările sugerează că 7.000 până la 8.000 de pași ar putea fi un obiectiv mai bun.

Totul pentru marketing?

Recomandarea de 10.000 de pași parcurși zilnic a pornit dintr-o reclamă captivantă a japonezilor, spune Daniel Lieberman, paleoantropolog la Harvard, care a studiat evoluția exercițiilor fizice. Lieberman a scris în cea mai recentă carte a sa, „Exercised”, că Manpo-kei (tradus ca un contor de 10.000 de pași) a fost inventat în anii 1960 de compania japoneză Yamasa Tokei - producătorul primului pedometru comercial - care a ales numele pentru că suna bine. Și a funcționat. Compania și-a vândut produsul, iar conceptul a devenit popular în întreaga lume ca o măsură pentru sănătate.

Lieberman a declarat pentru sursa citată că există, totuşi, câteva avantaje pentru ținta de 10.000 de pași zilnic: este un număr ușor de ținut minte, distanța parcursă cu 10.000 de pași aduce beneficii pentru sănătate,  iar mersul pe jos este o activitate accesibilă pentru mulți. „Cu toții avem instincte care ne fac să evităm activitățile inutile, așa că avem nevoie de ajutor pentru a începe orice program de exerciții fizice”, a spus Lieberman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel