PE: Statele membre trebuie să respecte libertatea de circulație
Parlamentul European a adoptat joi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, o rezoluție prin care solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libertatea de circulație în UE, informează Agerpres.
Legislativul comunitar critică dur, în rezoluția adoptată, poziția anumitor lideri europeni care au propus măsuri de restricționare a acestui drept. PE 'respinge total orice propunere de a plafona numărul de migranți din UE, deoarece contrazice principiul din Tratat referitor la libera circulație a persoanelor'. De asemenea, membrii PE cer aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminatoriu al tuturor muncitorilor UE, indiferent de țara de origine.
De asemenea, se menționează în textul adoptat, PE este îngrijorat de creșterea tendințelor rasiste și xenofobe dacă dezbaterea nu este abordată în mod rațional și recunoaște faptul că libertatea de mișcare a muncitorilor UE a devenit subiect de campanie politică pentru anumite partide.
Rezoluția solicită statelor membre să nu discrimineze lucrătorii mobili din UE în urma asocierii eronate a dreptului la liberă circulație în scopul găsirii unui loc de muncă cu presupuse abuzuri la adresa sistemelor de securitate socială și subliniază că niciunul dintre statele membre care proclamă existența acestei probleme nu a prezentat CE dovezi în acest sens.
În același timp, statele membre sunt invitate să utilizeze pe deplin și în mod transparent resursele disponibile în cadrul fondurilor europene, cum ar fi Fondul Social European și Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru a promova integrarea, incluziunea socială și lupta împotriva sărăciei și pentru a sprijini eforturile comunităților locale de a face față unei eventuale creșteri a numărului de cetățeni marginalizați.
'Dezbaterea ridicolă din Marea Britanie și alte țări trebuie să înceteze. Aceste discuții sunt alimentate de politicieni populiști, care vor să câștige voturi cu orice preț și care încearcă să mascheze astfel eșecurile lor administrative și rezultatele economice nefavorabile ale țărilor lor. Acești politicieni par să uite trei lucruri: în primul rând, faptul că libertatea de mișcare este unul dintre drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni. În al doilea rând, s-a dovedit că muncitorii mobili contribuie la dezvoltarea economică a țării gazdă. În al treilea rând, uită faptul că nu poți strânge voturi în acest fel. Astăzi, PE le-a reamintit aceste lucruri', a afirmat Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al grupului PPE din PE, unul dintre inițiatorii rezoluției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News