Data publicării:
• Adrian Năstase explică de ce Kosovo reprezintă un precedent periculos: "Ar fi o pulverizare a structurii mondiale actuale"
Fostul premier Adrian Năstase a explicat de ce România s-a opus recunoașterii statului Kosovo și motivele pentru care o transformare a unei provincii într-un stat ar putea reprezenta o pulverizare a structurii mondiale actuale și a stabilității internaționale.
"Un argument sportiv pentru ne-recunoasterea statalitatii provinciei Kosovo
Romania este, dupa cum stiti, una din putinele tari din Uniunea Europeana care nu recunoaste statalitatea provinciei Kosovo.
Statuia lui Bill Clinton de la Priștina
Dupa incheierea Razboiului rece, fosta Iugoslavie a devenit un „poligon de incercare” pentru reimpartirea sferelor de influenta din Europa. Destramarea ei a fost rezultatul acestei batalii.
Kosovo ramasese o provincie cu populatie de sarbi si de albanezi. Cum sa transformi o provincie intr-un stat? Partenerul nostru strategic, sub guvernare democrata, a inventat un popor nou – „poporul kosovar”, in realitate albanezii din Kosovo. Iar acest „popor” avea si el dreptul la auto-determinare pentru a-si forma un stat independent, nu-i asa? Ingenios. Asta e si ratiunea pentru care Bill Clinton are o statuie in centrul capitalei provinciei. Cred ca si Madeleine Albright.
Țările care s-au împotrivit recunoașterii statului Kosovo
Este vorba insa de un precedent periculos. Pe acest model, orice minoritate majoritara intr-o provincie a unui stat si-ar putea declara statalitatea, printr-un referendum local. Ar fi o pulverizarea a structurii mondiale actuale si a stabilitatii internationale. Acesta este motivul pentru care tari ca Romania, Spania, Slovacia, Grecia s-au impotrivit acestui mecanism care este contrar dreptului international. Si Rusia s-a impotrivit dar ulterior a preluat modelul si l-a folosit in cazul Crimeii, al Abhaziei, al Osetiei de Sud.
Kosovo si-a auto-declarat independenta fata de Serbia in 2008. Pozitia Romaniei, de atunci, a fost, in mod constant, de ne-recunoastere a statalitatii sale. Desi au existat, in permanenta presiuni pentru recunoastere din partea UE ( si a unor puteri occidentale) dar si din partea Washingtonului.
România - Kosovo și încrâncenarea de la meciul de pe Arena Națională
Sigur, in afara relatiilor diplomatice, exista diverse contacte economice sau de tip ne-guvernamental. Inclusiv in domeniul sportului.
Meciul de fotbal Romania-Kosovo ar fi trebuit sa fie, cred, in abordarea „kosovarilor’ o modalitate de a tempera rezervele romanilor privind recunoasterea statalitatii provinciei. Nu s-a intamplat asa. Atitudinea jucatorilor din Kosovo, violenta reactiilor si gesturile provocatoare la adresa suporterilor romani au generat o incrancenare si mai mare in ceea ce priveste sustinerea deciziei oficiale a Romaniei de ne-recunoastere a „statului” Kosovo," susține Adrian Năstase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News