Pasajul de la Romană, motiv de harță între Primărie și ONG-uri. Nicușor Dan: Omoară viața din Piață. Să termine proiectele începute!
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Piața Romană
Piața Romană

Primăria Capitalei a anunțat că în zona Pieței Romane vor începe lucrările pentru construirea unui pasaj pietonal subteran, asemănător celui de la Universitate, însă mai mare, de 5.200 de metri pătrați. Reprezentanții ONG-urilor contestă acest proiect, evaluat la 18 milioane de euro, care ar urma să blocheze centrul Bucureștiului până în 2015, atunci când ar trebui finalizată construcția. Președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a declarat pentru De Ce News că prin construirea acestui pasaj Primăria omoară viața din Piața Romană și de pe bulevardul Magheru.

Conform proiectului, pietonii ar urma să meargă doar prin subteran, iar deasupra vor circula numai mașinile. La suprafața vor fi schimbări. Trotuarele vor fi lărgite, iar de-a lungul lor vor fi plantați copaci. La colțul fiecărei intersecții vor fi montate scări rulante și lifturi, cu ajutorul cărora pietonii vor putea ajunge în subteran. În total, vor fi cinci căi de acces.

Pasajul, care va face legătura cu stațiile de metrou și de autobuz, va adăposti magazine, cafenele și galerii de artă, tot comerțul stradal urmând să fie mutat.

Nicușor Dan se declară împotriva construirii pasajului pietonal subteran de la Piața Romană. El susține că prin concretizarea acestui proiect, Primăria Capitalei va omorî viața din Piața Romană și de pe bulevardul Magheru.

„Ca marea majoritate a oamenilor care și-au exprimat opinia, sunt împotriva pasajului de la Piața Romană, pentru că omoară viața din piață și de pe bulevardul Magheru, care în perioada interbelică era un bulevard modernist, cum puține erau în Europa, aici fiind în acea perioadă centrul Bucureștiului.

Acum Magheru este capătul unei autostrăzi, pe trotuarele căruia sunt farmacii, case de schimb valutar, shaormerii și sex-shop-uri. Să faci din Piața Romană pasaj subteran pietonal înseamnă să nu mai găsești picior de om de la Piața Charles de Gaulle până la Piața Unirii”, a spus pentru De Ce News fostul candidat la Primăria Capitalei.

„Primăria Generală să termine proiectele începute!”

Nicușor Dan arată că Primăria Generală a început mai multe proiecte pe care nu le-a finalizat încă, iar începerea lucrărilor din Piața Romană ar reprezenta o sfidare la adresa bucureștenilor.

„Un alt motiv pentru care nu sunt de acord cu acest proiect este următorul: Primăria Generală are o grămadă de proiecte începute, și care nu au fost finalizate. Spre exemplu, pasajul Mihai Bravu sau bulevardul Liviu Rebreanu, unde lucrările au început de trei ani și pe care încă nu pot circula nici pietoni, nici mașini. Începerea lucrărilor pentru proiectul de la Romană ar reprezenta o sfidare la adresa bucureștenilor”, crede activistul.

„O să termine în 3-4 ani”

Întrebat cât crede că vor dura lucrările la pasaj, Nicușor Dan a răspuns: „Depinde dacă lucrările vor începe legal sau ilegal, pentru că neam obișnuit să se înceapă fără aviz, așa cum s-a întâmplat cu parcarea de la Universitate. Cred că vor termina în 3-4 ani”.

În final, președintele Asociației Salvați Bucureștiul a declarat că va ataca în instanță proiectul pasajului de la Piața Romană: „Vom încerca să împiedicăm începerea lucrărilor. Vom ataca proiectul în instanță, dar nu suntem siguri dacă vom avea sorți de izbândă, pentru că nu dispunem de fonduri infinite”, a conchis Nicușor Dan.

Construcția va costa 18 milioane de euro, iar banii vor fi cheltuiți din bugetul local. Studiul de fezabilitate este gata, contractele au fost atribuite, rămâne doar să fie aprobat planul urbanistic zonal. Lucrările ar putea începe la sfârșitul acestui an și ar putea bloca centrul Bucureștiului până în 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel