Data publicării:
Paradox cu românii când intră în ţară vs când pleacă în Europa. Rafila: Înţeleg nervozitatea, dar nu este în regulă
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a vorbit despre noile reguli la intrarea în ţară.
"Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din Vestul ţării şi de la Aeroportul Otopeni. Fac eforturi extrem de mari, şi pentru că sunt atât de multe persoane care fie nu sunt vaccinate fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul acesta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină.
Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă regulile/legislaţia în ţările în care lucrează sau călătoresc, în spaţiul Uniunii Europene, acelaşi lucru trebuie să-l facă şi atunci când se întorc acasă. Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică să ştiţi că lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei direcţii în punctele de frontieră şi vreau să încercăm să suplimentăm în zilele următoare aceste efective fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de Medicină din zona frontierei", a spus, duminică seara, într-o intervenţie la Digi24, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a comentat şi informaţia potrivit căreia unii dintre cei intraţi în ţară au spus că ei nu vor sta în carantină, chiar dacă li s-a impus acest lucru. Întrebat cum se va putea controla această situaţie, Alexandru Rafila a spus: "Trebuie să ne gândim că printr-o decizie de nerespectare a carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane. Măsura asta a carantinei este una de sănătate publică, menită să protejeze comunitatea în care intrăm. (...) E importantă colaborarea cu efectivele Ministerului Administraţiei şi Internelor, atât la intrarea în ţară cât şi la verificarea respectării carantinei. Iar faptul că mulţi dintre colegii noştri, în acest moment, sunt supuşi unei foarte mari presiuni - mă refer la colegii noştri de la Direcţiile de Sănătate Publică care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări. Ei îşi fac datoria şi cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi aşa cum sunt cei care lucrează în Direcţiile de Sănătate Publică şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pademic.
Înţeleg frustrarea şi nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze, ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta în fac atunci când merg în ţări din Uniunea Europeană, paradoxal nu îl fac atunci când se întorc acasă. Nu este în regulă şi cred că trebuie să fim toţi solidari şi responsabili în acest moment".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News