Urmărește emisiunea live
Pământul va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice săptămâna aceasta
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Pământul va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice săptămâna aceasta  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Pământul va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice săptămâna aceasta / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA) și Biroul Meteorologic Britanic în următoarele zile Pământul va fi lovit de mai multe furtuni geomagnetice.

Soarele își continuă activitatea zbuciumată și prezintă erupții și ejecții de masă coronară aproape în fiecare zi de la jumătatea lunii ianuarie. Prin urmare, s-a produs inevitabilul și unele dintre aceste erupții au explodat în direcția Pământului, ceea ce înseamnă că suntem în fața unor furtuni solare.

Centrul de predicție a vremii spațiale din cadrul Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA) și Biroul Meteorologic britanic au emis ambele aviz pentru furtunile geomagnetice ușoare și moderate în următoarele două zile. Asta nu înseamnă că avem motive de îngrijorare. De fapt, am fost deja loviți de furtuni geomagnetice ușoare și moderate în ultimele două zile, acestea având nivelul G1 și G2 pe scara furtunilor solare cu cinci niveluri.

Acest nivel indică faptul că poate exista o anumită degradare a semnalelor radio de înaltă frecvență la latitudini înalte și este posibil să fie necesare acțiuni corective pentru sateliți din cauza modificărilor de tragere. Pot exista fluctuații ale rețelei electrice și unele întreruperi ale activității animalelor migratoare. De asemenea, unii sateliți ar putea fi dezafectați. În același timp, s-ar putea să existe o creștere a aurorei boreale și a aurorei australe.

„Există o șansă de creștere a activității aurorelor, în perioada 13 și 14 martie, ca urmare a două ejecții coronale de masă (CME) și a unui flux de mare viteză a găurii coronale care lovește Pământul”, a informat British Met Office. Aceste spectacole de lumină pot fi văzute până la 55 de grade latitudine, la fiecare pol.

Furtunile solare sunt fenomene normale și apar ori de câte ori Soarele nostru devine mai activ. Ca rezultat, CME-urile și vânturile solare provoacă perturbări ale câmpului magnetic al Pământului și ale atmosferei superioare, conform Science Alert

De ce rugineşte Luna? Fenomenul MISTERIOS care îi intrigă pe savanţi

La prima vedere, am fi tentaţi să credem că pe Lună, un corp ceresc complet lipsit de oxigen și în cea mai mare parte uscat, prezenţa oxidului de fier ar fi imposibilă. Și totuși, se pare că Luna capătă o tentă tot mai arămie de la un an la altul. De ce se întâmplă asta? 

Da, Luna "ruginește" iar oamenii de știință încearcă să înțeleagă din ce cauză se petrece acest fenomen bizar. Un nou studiu, publicat în revista Science Advances și care se bazează pe datele culese de sonda selenară Chandrayaan-1 a Organizației Indiene de Cercetare Spațială, a relevat că rocile aflate la cei doi poli ai Lunii au o compoziție diferită față de celelalte zone.

Cercetătorul Shuai Li de la Universitatea din Hawaii a investigat în detaliu acest fenomen și a descoperit că la cei doi poli ai Lunii se găsește hematit. Hematitul este un oxid de fier foarte dur, de culoare roșie sau brună. În termeni colocviali: rugină. Uluit de ce descoperise, Shuai Li i-a contactat pe cercetătorii de la NASA pentru a confirma descoperirea. „La început, nu mi-a venit să cred. Date fiind condițiile actuale de pe Lună, rugina nu ar trebui să existe. Dar de când am descoperit apă pe Lună, oamenii de știință au speculat că pe astru ar putea exista o varietate mai mare de minerale, formate de interacțiunea apei cu rocile selenare”, a declarat Abigail Fraeman, unul dintre cercetătorii contactați de Shuai Li (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel