OMV-Petrom are planuri „verzi” cu uleiul de bucătărie utilizat. Compania cumpără 50% din acțiunile „Respiră Verde”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
OMV Petrom, lider în industria energetică din Europa de Sud-Est, și-a consolidat angajamentul pentru sustenabilitate printr-o inițiativă strategică: achiziționarea a 50% din acțiunile „Respiră Verde” SRL, o companie locală renumită pentru experiența sa în colectarea uleiului alimentar uzat.

Tranzacția, a cărei finalizare a fost planificată în primul trimestru al anului 2024, necesită aprobările corespunzătoare, inclusiv de la Consiliul Concurenței și Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

Uleiul alimentar uzat a devenit o resursă regenerabilă de bază utilizată pentru producerea biocombustibililor esențiali, cum ar fi combustibilul de aviație sustenabil (SAF) și biodieselul (ulei vegetal hidrotratat - HVO). 

În era preocupărilor legate de schimbările climatice și de necesitatea reducerii emisiilor, acești biocombustibili reprezintă soluții de impact major. Utilizarea SAF-ului, de exemplu, poate reduce emisiile de CO2 din zborurile comerciale cu până la 80% în comparație cu combustibilii convenționali.

„Ne concentrăm pe identificarea de soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor, iar biocombustibilii reprezintă un pas important în această direcție. Unul dintre obiectivele noastre pentru 2030 este ca biocombustibilii să reprezinte peste 15% din producția totală de combustibili. Prin această tranzacție, ne asigurăm accesul la materii prime esențiale și deschidem calea către economia circulară în operațiunile noastre fundamentale”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru Rafinare și Marketing.

„Respiră Verde” a devenit un jucător important în colectarea uleiului alimentar uzat din diverse sectoare economice în cei 12 ani de activitate. Compania dispune de mijloace de transport și depozite în Bihor și Ialomița și își propune să se extindă pe piețele europene în viitorul apropiat.

Ionuț Popșea, cofondator al „Respiră Verde”, a subliniat importanța colaborării cu OMV Petrom: „Prin această tranzacție, ne alăturăm OMV Petrom în eforturile sale de reducere a emisiilor și producere a carburanților sustenabili. Avem aceleași obiective în ceea ce privește piața uleiului alimentar uzat și suntem convinși că împreună vom contribui semnificativ la creșterea colectării acestui ulei atât în România, cât și în regiune”.

OMV Petrom a făcut progrese în extinderea utilizării biocombustibililor. În 2022, rafinăria Petrobrazi a devenit prima unitate certificată ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) din țară capabilă să producă SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de origine biologică. 

Acesta este un sistem recunoscut de Comisia Europeană pentru certificarea materialelor sustenabile ce respectă cerințele legale ale Directivei privind promovarea utilizării Energiei din Surse Regenerabile (RED).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel