OMS Europa propune vaccinarea în masă a copiilor, pentru a preveni infectarea vârstnicilor de sărbători
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
OMS Europa propune vaccinarea în masă a copiilor, pentru a preveni infectarea vârstnicilor de sărbători  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
OMS Europa propune vaccinarea în masă a copiilor, pentru a preveni infectarea vârstnicilor de sărbători / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Vaccinarea în masă a copiilor ar putea reduce riscul de creștere a cazurilor de COVID-19 la la vârstnici în timpul sărbătorilor, spune OMS.

Guvernele europene ar trebui să ia în considerare programe de vaccinare în masă pentru copiii de școală primară, având în vedere riscul de infectare al bunicilor acestora în perioada sărbătorilor, spune Organizația Mondială a Sănătății.

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, a precizat că „nu este neobișnuit” ca nivelul de infectare din școli să fie de două până la trei ori mai mare decât cel din comunitate.

OMS a susținut de multă vreme necesitatea ca tinerii să rămână la școală, dar Kluge a spus că nivelul de infecție trebuie abordat prin utilizarea măștilor, a ventilației și, eventual, a programelor de vaccinare pentru copii.

„Pe măsură ce se apropie vacanțele școlare, trebuie să recunoaștem, de asemenea, că tinerii își infectează părinții și bunicii acasă”, a spus Kluge. Aceste grupuri au de 10 ori mai multe șanse de a dezvolta boli severe, de a fi spitalizate sau, dacă nu sunt vaccinate, de a muri, a mai spus acesta.

„Folosirea măștii, ventilația și testarea regulată ar trebui să fie un standard în toate școlile primare. Și vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată și luată în considerare la nivel național ca parte a măsurilor de protecție a școlii. Vaccinarea copiilor mai mici nu numai că reduce transmiterea COVID-19, dar îi protejează și de severitatea pediatrică, indiferent dacă este asociată cu sindromuri inflamatorii de lungă durată sau cu alte simptome.

Vaccinul pentru copii, examinat în Marea Britanie

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor de Sănătate din Marea Britanie examinează în prezent siguranța unui vaccin Pfizer/BioNTech conceput pentru copiii cu vârste de peste cinci ani. Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI) al guvernului, responsabil pentru aprobarea programelor de vaccinare, examinează datele ca „o chestiune de urgență” pentru a putea răspunde rapid în cazul în care există o aprobare de reglementare.

În același timp, Agenția Europeană pentru Medicamente, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) și autoritatea de reglementare din Australia au autorizat deja vaccinul pentru copiii mici.

Copiii mici au început să fie vaccinați în SUA la începutul lunii trecute. Marți, Comisia de sănătate publică a Spaniei a aprobat utilizarea vaccinului COVID-19 la copiii cu vârsta de cinci ani sau mai mari începând cu 15 decembrie, iar guvernul Italiei a declarat că își va lansa programul la sfârșitul acestei luni, urmând ca și alte țări ale UE să facă demersuri în acest sens, scrie TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel