Data actualizării:
Data publicării:

OMS cere creșterea taxelor pe alcool și zahăr în toate țările: Măsura „are un efect pozitiv în lanț asupra societății - mai puține boli și venituri suplimentare”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut marți guvernelor să crească taxele pentru băuturile alcoolice și să le impună acolo unde industria e, în prezent, scutită, așa cum este cazul vinului în unele țări europene, scrie Reuters

OMS a declarat că băuturile zaharoase ar trebui, de asemenea, să fie supuse unor taxe mai mari, adăugând că în fiecare an 2,6 milioane de persoane mor din cauza consumului de alcool și 8 milioane de persoane mor din cauza dietelor nesănătoase.

Rudiger Krech, directorul departamentului de promovare a sănătății din cadrul OMS, a afirmat că impozitarea acestor produse la rate mai mari contribuie la obținerea unor populații mai sănătoase.

"Are un efect pozitiv în lanț asupra societății - mai puține boli și dizabilități și venituri suplimentare pentru guverne", a continuat Krech, adăugând că, în cazul alcoolului, ajută și la prevenirea violenței și a accidentelor rutiere.

Sursă foto: Freepik

Organizațiile de sănătate publică, precum OMS, își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către impactul asupra sănătății al produselor precum alcoolul și alimentele bogate în zahăr, după ce au obținut progrese semnificative în evidențierea deceselor și bolilor cauzate de țigări.

OMS a lansat și un "manual de impozitare a alcoolului" marți, pentru a însoți documente similare care vizează tutunul și băuturile îndulcite cu zahăr.

Organizația a declarat că majoritatea taxelor aplicate alcoolului sunt "mici și nu sunt proiectate optim" și că vinul nu este deloc taxat în 22 de țări, în mare parte din Europa, cerând guvernelor să introducă rate mai mari și să impoziteze toate tipurile de alcool.

Consumul de alcool este un factor cauzal în mai mult de 200 de boli și de accidente, inclusiv unele tipuri de cancer, ciroză hepatică și boli cardiovasculare, conform OMS.

Asociațiile din industria alcoolului afirmă că impozitele mai mari duc la scăderea vânzărilor și la venituri fiscale mai mici, punând în pericol supraviețuirea unor afaceri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel