OMS acuză unele țări bogate că subminează distribuția echitabilă a vaccinurilor COVID-19
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă și acuză unele state că subminează distribuția echitabilă a vaccinurilor COVID-19.
OMS acuză unele țări bogate că subminează distribuția echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19. Directorul organizaţiei susţine că acesta e motivul pentru care numărul de doze alocate platformei COVAX a fost redus.
"Unele ţări bogate se apropie în prezent de producători pentru a-şi asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce afectează contractele cu COVAX, iar numărul de doze alocate COVAX a fost redus din acest motiv", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Declaraţia a fost făcută într-o videoconferinţă la care participa și preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier. Oficialul de la Berlin a pledat, de asemenea, pentru distribuţia mai largă a vaccinurilor, din rațiuni morale și sanitare, dar a subliniat că guvernele au în primul rând o obligaţie faţă de proprii cetăţeni. Sistemul COVAX a fost creat pentru a încerca să împiedice ţările bogate să monopolizeze toate dozele de vaccin, care deocamdată sunt fabricate într-o cantitate prea mică pentru a satisface cererea globală. În acest context, Comisia Europeană le-a cerut companiilor farmaceutice să colaboreze pentru creşterea producţiei de vaccin anti-COVID-19. Anterior, mai mulţi oficiali europeni au atenţionat Pfizer că nu a furnizat statelor membre cele aproximativ 10 milioane de vaccinuri COVID-19, cu livrare în decembrie anul trecut. UE se confruntă cu întârzieri şi la livrările celor de la AstraZeneca şi de la Moderna.
Într-un raport realizat ONE, o mişcare globală anti-sărăcie, se arată că țările cele mai bogate din lume au monopolizat peste jumătate din producţia actuală de vaccinuri, în timp ce țările cu venituri mici și medii se luptă să își asigure dozele necesare. Până acum, zece țări și-au securizat 75% din toate vaccinurile COVID-19, în timp ce 130 de țări nu au primit nici măcar o singură doză. UE a anunțat că va împărți dozele de vaccin cu alte țări prin intermediul COVAX, deși fără un calendar clar. Conform strategiei privind vaccinarea, statele membre pot oferi voluntar din cota lor vaccinuri țărilor sărace și celor din vecinătate. Moldova ar fi trebuit să primească prin intermediul COVAX o parte din dozele necesare la mijlocul lunii februarie, dar autorităţile au anunţat că livrările nu s-au realizat din cauza producătorilor, potrivit Publika.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News