Data actualizării:
Data publicării:

O nouă umilință pentru profesori. Principalele probleme privind cardurile cu primele profesorilor / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Val Vâlcu și Mugur Ciuvică au dezbătut subiectul privind cardurile profesorilor. 

Jurnalistul Val Vâlcu, alături de președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, au vorbit despre umilințele la care sunt supuși profesorii după ce le-au fost oferite acele carduri care conțin o primă de carieră didactică în valoare de 1500 lei. 

„Profesorii au primit un card și o hârtiuță: „Card pentru prima de carieră didactică", deci 1500 de lei sunt pe acest card. Nu poți să scoți banii, trebuie să cumperi diverse. Unii probabil au cumpărat deja obiectele respective: "echipamente IT, cărți și cursuri de specialitate și 30% să-ți acoperi nevoie individuale specifice." (...)

Este oferit prin programul educație și ocupare 2021-2027. Mulți profesori s-au gândit că din 2021 până în 2027 vor tot primi un astfel de card. Înțeleg că nu e cazul. E o dată în viață.",  a spus Val Vâlcu. 

„Nu e anual măcar?", a întrebat Mugur Ciuvică. 

„Nu. Nu știe nimeni. Stați o clipă. Au venit, administratorii școlilor, facultăților l-au  luat și au început să se pună pe interpretat.", a spus Val Vâlcu. 

„Deci sunt bani europeni, asta înțeleg, pe care îi dau ei pentru profesori. Adică 1500 de lei pe cap de profesor.”, a spus Mugur Ciuvică. 

Ce riscă profesorii?

„Ce riscă profesorii? "Nerespectarea destinației primei de carieră finanțată din fonduri europene și utilizarea pentru ale produse decât cele menționate mai sus constituie contravenție și se sancționează conform legilor în vigoare". Deci nu numai că dai banii înapoi, dar mai iei și o amendă care probabil e de cinci ori mai mare.

„Și dacă se enervează doamna Kovesi poate să îi și ancheteze pentru că sunt fonduri europene. Și să-i bage la pușcărie.”, a spus Mugur Ciuvică. 

„Achiziționarea de cărți și cursuri de specialitate. Cărțile sunt cărți. În ceea ce privește cursurile de specialitate, vine funcționarul nostru, contabilul, cel de la fonduri europene care e plătit cu de două ori salariul și cu pensii și cu tot felul de beneficii și spune: „Și cărțile trebuiau să fie de specialitate, nu doar cursurile."

„Adică dacă și-a luat Război și Pace, de exemplu, nu e bine.", a completat Mugur Ciuvică. 

„Dacă și-a luat dicționar de sinonime pentru că are de făcut o lucrare și vrea să arate frumos, dar el e la rezistența materialelor, a sfeclit-o că nu e de specialitate. Sau stă vreunul și sparge mintea dacă rezistența materialelor e de specialitate și la Arhitectură sau doar la Politehnică. Pentru că așa fac funcționarii români. Ăștia de la fonduri europene asta caută, cu asta de ocupă! De aceea se întârzie proiectele.

După aceea, echipamente IT: foarte mulți și-au luat telefoane mobile. Se încadrează în suma asta, a luat mobilul. Administratorul a zis: „Orice, dar nu mobil.” Pe ce se bazează? Așa a auzit.

Este o comisie acum cu trei sindicate, cu trei ministere care stau și dezbat cum interpretează, cum fac precizări la această aiureală. Adică dacă echipamentul IT este telefonul pe care ai pus profesorul să țină cursuri în pandemie sau este doar tabletă care nu se prea vinde și firmele ar avea tot interesul să verse 200.000 de tablete să scape de ele.

Circulă pe siteuri, își dau toți cu presupusul...", a spus Val Vâlcu. 

Profesorii sunt umiliți

„Dar banii i-au luat deja oamenii?”, a întrebat Mugur Ciuvică. 

„I-au luat, dar dacă îi cer înapoi cu amendă...unii dintre ei, cei mai prudenți, așteaptă aceste precizări de la cele trei instituții, cele trei sindicate care își sparg capul să descâlcească această aiureală.

După care, 50 de lei de card merg la firma care gestionează cardurile. Vor fi circa 500.000 de documente, un milion de documente și culmea umilinței, aici pentru acoperirea de nevoi specifice trebuie să faci notă raport. Deci nu-ți trebuie bonul, dar mai sunt încă vreo 200.000 de hârtii în care profesorul umilit scrie: „Am luat pantofi pentru că nu pot merge desculț la școală. Astea sunt nevoile mele didactice specifice.”

Pentru ce toată  aiureală asta, umilințele astea? Cât va costa gestionarea acestui munte de hârtii cu care se acoperă niște funcționari în Ministerul Fondurilor Europene?", a spus Val Vâlcu. 

„O sumă cumva comparabilă cu cei 1500 de lei pe care i-au dat, de data asta statul român o să le mai dea încă pe atât, sau aproape, ca să controleze cum au cheltuit oamenii 1500 de lei. Mie mi se pare tipic pentru ce se întâmplă cu fondurile europene în România. Nu știu dacă e vreo afacere ascunsă în spatele operațiunii, gen tablete sau altceva.

Dar și dacă e și dacă nu e, rămâne partea asta de tembelism administrativ românesc, în special în legătură cu fondurile europene, în cazul de față, în care pentru același euro pentru care polonezii se duc cu 3 hârtii, în România trebuie să mergi cu 30 de hârtii.

Lumea se supără pe UE, uneori pe bune, alteori se supără aiurea. Nu sunt cerințe ale UE, toată birocrația asta, ci sunt lucruri făcut de birocrații din Ministerul român pentru Fonduri Europene. ", a spus Mugur Ciuvică la emisiunea Miercurea Neagră de pe DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel