O nouă obligație pentru șoferi: Informația pe care vor trebui să le-o dea polițiștilor locali
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Iată ce informații veți fi obligați să oferiți polițiștilor locali.

Proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul are obligaţia de a prezenta şi poliţistului local, la solicitarea acestuia, datele de identificare a persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, în caz contrar cel în cauză riscând să fie sancţionat, potrivit unui proiect iniţiat de deputaţi liberali, adoptat luni de Senat, care vizează modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Proiectul a fost adoptat cu 101 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi trei abţineri.

"Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare amendarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul stabilirii şi în sarcina Poliţiei locale a posibilităţii de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare", se precizează în raportul comun de admitere a proiectului, întocmit de comisiile juridică şi de apărare.

Poliția locală are dreptul de a solicita informațiile



Proiectul a fost adoptat cu două amendamente care prevăd că "Poliţia locală poate solicita aceste date de identifîcare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice", respectiv "constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Potrivit expunerii de motive, aplicarea acestei modificări la legislaţia în domeniu va conduce la reducerea numărului de încălcări ale normelor legale privind oprirea, staţionarea sau parcarea autovehiculelor.

"În considerarea faptului că poliţiştii locali vor avea competenţa de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/staţionate/parcate neregulamentar se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/staţionarea/parcarea, având în vedere şi faptul că sancţiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/staţionarea/parcarea", se explică în document.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată. 

Kaufland și Lidl nu mai oferă posibilitatea de încărcare gratuită a mașinilor electrice

Acesta este pasul normal prin care Kaufland si Lidl scapă de mii de șoferi de Uber, Glovo sau Bolt care încărcau gratis mașinile EV la aceste stații.

Anul trecut Kaufland a încercat să introducă un cupon pentru cei care cumpără din magazin, soluție irelevantă pentru ca aceste stații a fost tot timpul ocupate de mașinile de ridesharing.

Lidl oferă începând de astăzi încărcare cu 1.49 euro, sau 2.41 lei pentru fiecare kw încărcat, preț normal pentru luna septembrie 2022.

În Germania și supermarket-urile Aldi Süd au renunțat la încărcare gratis a mașinilor electrice pentru ca prețul energiei era plătit de toți clienții care în proporție de 95% veneau la cumpărături cu mașini diesel și pe benzina.

Adică, Aldi Süd nu a mai vrut sa facă o discriminare a clienților care vin la cumpărături. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel