O firmă din România va construi noul terminal de la Aeroportul Ghimbav
Autor: Eduard Pascu | Publicat pe: 14 mai 2019, 15:55
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ
SC Construcţii SA Sibiu a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei pentru construcţia terminalului de la aeroportul Braşov-Ghimbav, contractul cu aceasta, în valoare de 145,2 milioane de lei, conform ofertei, putând fi semnat peste 10 zile, la expirarea termenului de contestaţii, a anunţat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Acesta a precizat că toţi ofertanţii au obţinut punctaj maxim după etapa de evaluare a ofertelor tehnice, astfel că "diferenţa a făcut-o preţul", valoarea estimată a proiectului fiind de 184,6 milioane de lei.

Potrivit lui Veştea, câştigătorul are la dispoziţie 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic şi apoi 9 luni pentru construcţie, din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

"Cred că suntem într-o etapă foarte avansată şi, în felul acesta, toţi scepticii şi toţi cei care considerau că acest obiectiv are doar caracter electoral, a fost depăşit momentul, vorbim de lucruri concrete", a subliniat Veştea, într-o conferinţă de presă.

Conform acestuia, SC Construcţii Sibiu a câştigat, de asemenea, anul trecut, procedura pentru atribuirea contractului privind realizarea celor 9 obiecte din perimetrul aeroportului, iar "faptul că ei vor pregăti clădirea energetică, gospodărie apă şi toate celelalte obiecte, inclusiv branşamentele pe care le vor aduce în terminal" ar trebui să favorizeze implementarea fără întârzieri a proiectului terminalului.

"O parte din bani sunt, îi avem, o parte îi aşteptăm. Dacă tot există atât de mult sprijin şi avem doi ani electorali, contez pe faptul că, existând atâta dorinţă din partea multora de a se realiza acest obiectiv şi atâta interes, banii nu vor reprezenta o problemă. Cred că procedurile sunt problemă", a afirmat preşedintele CJ Braşov, el explicând că inclusiv proiectul tehnic necesită o serie de avizări anterioare începerii lucrărilor de construcţii. 

Celelalte investițiiTotodată, el a menţionat că, în perioada următoare, trebuie finalizat şi depus caietul de sarcini pentru balizaj, pentru sistematizarea în banda pistei şi, de asemenea, pentru drumul pistei şi că zilele acestea urmează să fie primit, atât la CJ Braşov, cât şi la Romatsa şi la Ministerul Transporturilor raportul cost-beneficii de la Eurocontrol, ulterior urmând să fie pregătit caietul de sarcini referitor la soluţia ce va fi agreată privind echipamentele de radio-navigaţie. 

De asemenea, Veştea a amintit că mai sunt necesare o serie de studii - cel de viaţă sălbatică, care ar urma să fie finalizat anul viitor, reactualizarea celui de obstacolare şi un studiu de zgomot, care urmează să se stabilească dacă se va efectua în tot oraşul Ghimbav, de către Primărie, sau numai în perimetrul Aeroportului, de către CJ Braşov.

Mai sunt necesare o serie de proceduri prealabile introducerii utilităţilor - gaz, energie electrică, internet etc şi, de asemenea, trebuie începută procedura de certificare a aeroportului, de către viitorul Consiliu de Administraţiei al regiei înfiinţate pentru administrarea aeroportului. Nu în ultimul rând, săptămâna viitoare ar urma să fie desemnat câştigătorul pentru furnizarea autospecialelor PSI şi ar urma să fie depuse ofertele pentru autospecialele de deszăpezire, a mai precizat sursa citată.

Conform soluţiei de arhitectură agreată anul trecut, terminalul aeroportului Braşov urmează să se desfăşoare pe 11.780 de metri pătraţi, pe subsol, parter şi etaj, plus terase deschise şi acoperite în afara perimetrului construit. Terminalul va fi dotat atât cu echipamente necesare asigurării fluxului de transport şi bagaje - ascensoare, scări rulante, benzi transportoare - cât şi cu unele de securitate, moderne, la standardele solicitate de instituţiile statului care le vor opera - SRI, Poliţia de Frontieră, Vama. 

Vezi și: Aeroport Braşov. Parlamentari PSD, amendament la buget pentru finanţarea proiectului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?