Data publicării:

Numărul deceselor din cauza caniculei, în creștere accelerată. Experții europeni se tem de o repetare a verii din 2022

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Vremea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cu valuri de căldură extremă care afectează mare parte din emisfera nordică săptămâna aceasta, autoritățile și experții în sănătate publică au emis avertismente pentru a ajuta la menținerea siguranței oamenilor. Părți din China, India, Orientul Mijlociu, sudul Europei și Statele Unite se pregătesc pentru posibilitatea de a atinge noi recorduri de temperatură, scrie Reuters.

Căldura afectează sănătatea în mai multe moduri. Epuizarea din cauza căldurii care poate include amețeli, dureri de cap, tremurături și sete, poate afecta pe oricine și nu este de obicei gravă, cu condiția ca persoana să se răcorească în decurs de 30 de minute.

Versiunea mai gravă este insolația, când temperatura internă a corpului depășește 40,6 grade Celsius. Este o urgență medicală și poate duce la deteriorarea organelor pe termen lung și la moarte. Simptomele includ respirație rapidă, confuzie sau convulsii și greață.

Pe măsură ce schimbările climatice continuă să conducă la creșterea temperaturilor, în anii următori se așteaptă ca pericolul umidității să crească de asemenea. Aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, iar mai multă umiditate în aer îngreunează transpirația și răcirea corpului.

Categoriile de persoane aflate în pericol

Unele persoane sunt mai vulnerabile, inclusiv bebelușii și persoanele în vârstă, precum și persoanele care trebuie să rămână active sau sunt mai expuse, cum ar fi persoanele fără adăpost. Condițiile existente, inclusiv bolile respiratorii și cardiovasculare, precum și diabetul, pot crește riscul și pot fi exacerbate de căldură.

Multe țări nu înregistrează căldura ca o cauză specifică a decesului, ceea ce înseamnă că nu avem statistici pentru a evalua acest risc asupra comunităților. Cu toate acestea, un studiu din 2021 publicat în The Lancet a estimat că aproape o jumătate de milion de decese pot fi atribuite excesului de căldură în fiecare an - o numărătoare conservatoare care nu include date din multe țări cu venituri mici.

Experții europeni se tem de o repetare a verii din 2022, în care valurile de căldură au ucis aproximativ 61.000 de oameni. Riscurile vor continua să crească pe măsură ce schimbările climatice împing temperaturile globale și mai sus în deceniile următoare.

Care sunt riscurile mai puțin evidente

Pe lângă testarea termostatului intern al corpului, căldura extremă poate prezenta o serie de alte riscuri secundare. Temperaturile mai calde încurajează creșterea bacteriilor și algelor. Astfel, valurile de căldură pot crește riscul ca apa să fie contaminată cu boli precum holera sau corpurile de apă să fie sufocate de alge toxice.Căldura poate deteriora, de asemenea, culturile, adăugându-se la preocupările legate de securitatea alimentară.

Începând cu 2030, experții se așteaptă ca numărul global de decese să crească cu 250.000 pe an ca urmare a patru riscuri de sănătate legate de climă: stresul termic, malnutriția asociată cu insecuritatea alimentară, malaria și diareea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Incendiile de vegetație alimentate de copaci sau arbuști uscați pot duce la niveluri periculoase de poluare a aerului, care pot provoca inflamații și deteriorarea țesutului pulmonar. Studiile au sugerat, de asemenea, că atât căldura extremă, cât și expunerea la fumul de incendii de vegetație ar putea fi legate de greutatea mică la naștere și nașterile premature. Stresul termic poate contribui și la o sănătate mentală mai precară. Creșterea temperaturilor nocturne poate perturba tiparele de somn ale oamenilor, agravând rezultatele sănătății mentale.

Experții spun că mai multe decese apar la începutul verii, când corpurile oamenilor nu au avut șansa să se aclimatizeze la sezon. Locația contează, de asemenea, oamenii sunt mai expuși riscului în locuri unde nu sunt obișnuiți cu astfel de căldură, inclusiv în părți din Europa. Pe măsură ce munca în aer liber devine periculoasă în condiții de temperaturi ridicate, unele țări și comunități au închis școlile sau au forțat scurtarea orelor de lucru pe timpul zilei pentru afaceri.

Agențiile de sănătate publică din India până în Statele Unite au emis sfaturi pentru a te menține răcoros, inclusiv evitarea efortului acolo unde este posibil și menținerea hidratării. Autoritățile încearcă adesea să ajute prin instalarea centrelor de răcorire, distribuirea de apă suplimentară sau oferirea de acces gratuit la transportul public cu aer condiționat.

Muncitorii ar trebui să se gândească la mai multe pauze și să își schimbe îmbrăcămintea, au spus oamenii de știință. Este important să verifici persoanele vulnerabile, inclusiv persoanele în vârstă și izolate, au spus aceștia. Insolația este o urgență medicală și necesită atenție profesională imediată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel