Nou vaccin anti-COVID, eficiență de peste 90%, inclusiv împotriva variantelor. Ce tehnologie folosește Novavax
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 14 iun 2021, 16:23
WhatsApp
Novavax, eficiență de peste 90%, inclusiv împotriva variantelor / Foto: Pixabay
Novavax, un nou vaccin anti-COVID, ar avea o eficiență de peste 90%, inclusiv împotriva variantelor.

Compania americană Novavax a afirmat luni că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva variantelor, în urma unui studiu realizat pe circa 30.000 de persoane din Statele Unite şi Mexic, transmite Agerpres, citând  AFP.

Vaccinul a demonstrat o protecţie de 100% împotriva formelor moderate şi severe ale bolii şi de 90,4% per ansamblu, a indicat compania americană din domeniul biotehnologiei într-un comunicat.

Vaccinul utilizează o tehnologie diferită de cele ale serurilor autorizate deja pe scară largă în lume: este un vaccin aşa-zis subunitar, pe baza unor proteine care declanşează un răspuns imunitar, fără virus.

 

Două vaccinuri anti-COVID, ineficiente împotriva variantei indiene

Două studii separate ale Institutului All India of Medical Science (AIIMS) în colaborare cu Institutul de Genomică și Biologie Integrativă (IGIB) și Centrul Național pentru Controlul Bolilor (NCDC) au arătat că varianta Delta a coronavirusului, provenită din India, infectează persoanele care au primit una sau două injecţii de Covishield sau Covaxin, scrie India.com. Cu toate acestea, niciunul dintre studii nu a fost încă evaluat de către colegi, conform rapoartelor. 

Studiul AIIMS sugerează că varianta „Delta” a COVID19 ,despre care experții, inclusiv cei ai autorităților sanitare britanice, spun că este cu până la 50% mai infecțioasă decât versiunea „Alfa”, raportată pentru prima dată în  Marea Britanie,a făcut probabil ravagii în India și se află în spatele majorității infecțiilor din țară.

Studiul AIIMS-IGIB s-a bazat pe o analiză a 63 de pacienți simptomatici care au apelat la secția de urgență a spitalului plângându-se de febră mare, persistentă timp de cinci până la șapte zile. Dintre aceste 63 de persoane, 53 au primit cel puțin o doză de Covaxin, iar restul cel puțin o doză de Covishield. Treizeci și șase au primit ambele doze ale unuia dintre aceste vaccinuri, menționează studiul. 76,9% din infecțiile cu varianta „Delta” au fost înregistrate la persoanele care au primit o singură doză și 60% la persoanele care au primit ambele doze. Între timp, datele studiului au indicat faptul că infecțiile descoperite datorate variantei „Delta” păreau să afecteze persoanele care au luat Covishield. Acest studiu a arătat forme grave ale bolii în urma infectării cu varianta „Delta” la 27 de pacienți care au luat acel vaccin, rata infecției fiind de 70,3%.

G Ad:

Covaxin, finanțat de guvernul indian, are o eficacitate de 81%, potrivit datelor preliminare din faza a treia a studiilor clinice, iar Covishield este vaccinul Oxford-AstraZeneca, produs în India în colaborare cu Serum Institute. Ambele vaccinuri sunt bune, însă nu protejează împotriva infectării cu varianta indiană a virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro