Un american a obținut 50.000 de euro după ce Facebook i-a închis pagina. Toni Neacșu vine cu explicații pentru români. ”Oare asta mai e libertate?”

Avocatul Toni Neacșu a explicat ce se întâmplă dacă este ștearsă o pagină de Facebook și cine o face, dar și ce este de făcut într-o asemenea situație.
”Persoanele ale căror conturi sunt șterse de pe Facebook ori alte rețele sociale similare sau primesc suspendări fără motiv trebuie să înțeleagă că aceste platforme, respectiv corporațiile care le dețin, nu au nici un fel de treaba cu România, nu sunt persoane juridice cu sediul la noi și nu sunt supuse legislației române decât în mod limitat.
Singura soluție juridică la dispoziție este o acțiune civilă întemeiată pe răspunderea delictuala, prin care în principiu (adică aproape doar teoretic) se pot obține despăgubiri bănești pentru afectarea unor drepturi nepatrimoniale sau eventual chiar despăgubiri pentru pierderi dacă acel cont are activitate comercială (marketing, reclamă, vânzări).
De exemplu, pentru Europa, sediul Facebook (Meta) este in Dublin, Irlanda, în România neexistând nici măcar un punct de lucru. Facebook nu monitorizează activitatea platformei în România decât cu ajutorul AI-ului și al algoritmilor, însă bineînțeles că acestea sunt ajutate de raportări "binevoitoare".
Acum câțiva ani un avocat din SUA a obținut despăgubiri de 50.000 dolari pentru închiderea nejustificata a contului său.
Oricum, trebuie sa facem distincție între eliminarea de către Biroul Electoral Central sau CNA a unor postări ca încălcând legislația electorala sau media și suspendarea sau blocarea unor conturi de pe rețele sociale. Nici ANCOM, nici vreo altă autoritate română nu au posibilitatea de a cere blocarea sau ștergerea unor conturi. Deciziile BEC pot fi contestate în justiție, deciziile interne ale corporațiilor sociale, oricât de enervante și nejustificate ar fi, nu prea” a lămurit avocatul Toni Neacșu, pe Facebook.
Discuția vine în contextul în care jurnalistului Mirel Curea i-a fost închisă brusc pagina de Facebook. Mai mulți internauți, unii mai cunoscuți, alții mai puțin cunoscuți, au reacționat față de această decizie a Facebook, vehement: ”Trăim vremuri în care pare că nu mai ai voie să ai o părere. Trebuie doar să preiei ce spun alții, să nu deranjezi, să nu incomodezi. (...) Oare asta mai e libertate? Sau ne întoarcem încet, dar sigur, la dictatura gândirii unice?”, ”Nu cred că mă poate enerva o persoana mai mult decât Mirel Curea. Arogant, plin de el (...) Dar de aici până la a-i închide contul de Facebook și a-i interzice dreptul de a se exprima... e o distanță lungă”, ”Pagina de FB a lui Mirel Curea a fost închisă. Brusc și iremediabil. Așa, pur și simplu. Este un abuz imens din partea celor care încetul cu încetul, pas cu pas, instituie cenzura în România”.
Mirel Curea a dat Facebook în judecată după două săptămâni în care a încercat să intre în contact cu vreun reprezentant Facebook care nu e robot. El a fost anunțat din senin că i-a fost suspendat contul de Facebook, pentru că activitatea sau contul său nu respectă Standardele comunității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News