Notorietatea produselor financiare nebancare. Valentin Ionescu: 80% dintre respondenți au ceva cunoștințe despre aceste produse / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Valentin Ionescu   Foto: Crișan Andreescu
Valentin Ionescu Foto: Crișan Andreescu
Valentin Ionescu, Președinte ISF și Director General al Direcției Generale Asigurări ASF, a participat la conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, organizată de DC Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DCSport, DCNewsTV și RadioDCNews.

Educația financiară a devenit un subiect din ce în ce mai dezbătut în România. În ultimii ani, au fost implementate numeroase inițiative și programe pentru a crește nivelul de conștientizare și înțelegere a aspectelor financiare în rândul populației. În România, potrivit sondajului Eurobarometru publicat în 2023 privind "Monitorizarea nivelului de alfabetizare financiară în UE", nivelul de alfabetizare financiară este redus. Astfel, România se clasează pe ultimul loc din UE în ceea ce privește acest capitol, deși instituțiile financiare au alocat bugete semnificative pentru campaniile de educație financiară.

În acest context este, încă o dată, subliniată necesitatea unei colaborări între toate entităţile din pieţele financiare pentru a putea creşte nivelul de educaţie financiară în rândul populației, în special în rândul tinerilor. O dezbatere ancorată în realitatea momentului cu toți actorii importanți despre motivele pentru care România a rămas în coada Europei la educația financiară.

În cadrul conferinței, Valentin Ionescu a prezentat concluziile rezultate în urma unui studiu efectuat de Institutul de Studii Financiare în parteneriat cu INSCOP Research. 

„Ați făcut multe studii, ați cercetat percepția populației cu privire la acest domeniu, domeniul asigurărilor, al pensiilor private și investițiilor financiare. Ce soluții ar fi pentru a crește nivelul de educație în rândul populației?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Există soluții în România. Multe produse sunt de mai bine de 15 ani în piață, multe lucruri se pot face de pe telefonul mobil: investiția la bursă, investiție în pensie privată, asigurări. Totul este digitalizat.

Aș vrea să tragem o concluzie având în vedere dezbaterea foarte interesantă. Institutul de Studii Financiare, pentru a vedea care este nivelul de educație sau percepția populației cu privire la domeniul asigurărilor, pensiilor private și a investițiilor financiare, în parteneriat cu INSCOP Research, a demarat un studiu pe un eșantion reprezentativ, peste 1300 de persoane peste 18 ani, distribuit la nivel național.", a spus Valentin Ionescu. 

 

Notorietatea produselor financiare ne-bancare

„Prin acest studiu  am evaluat comportamentul consumatorilor de servicii financiare ne-bancare care este în strânsă legătură cu nivelul de educație financiară. Am să punctez cele mai relevante concluzii rezultate în urma acestui studiu.

Cu privire la notorietatea produselor financiare ne-bancare am ales 10 produse financiare din cele trei domenii (pensii  private, asigurări și investiții).

În ceea ce privește notorietatea, se pare că ea este ridicată la nivelul populației, peste 80% dintre respondenți având ceva cunoștințe despre aceste produse. Cel mai ridicat nivel de notorietate s-a înregistrat pe asigurarea de viață, peste 87% dintre respondenți au auzit de asigurarea de viață. Asigurarea CASCO este și ea prezentă, peste 86%, cel mai redus fiind pentru asigurările de răspundere profesională, undeva la 38% dintre respondenți au auzit de acest tip de asigurări. În ceea ce privește acțiunile, obligațiunile și unitățile de fonduri, peste 66% din respondenți au auzit de aceste instrumente.

De asemenea, din cele 10 categorii de produse financiare ne-bancare analizate în cadrul acestui studiu, doar la 4 categorii s-a înregistrat o notorietate mai mare de 80%. La 5 categorii notorietatea era undeva la 60-80%.", a spus Valentin Ionescu la conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, ”Provocări în Educația financiară din România!”, organizată de DC Media Group.

Fundația Institutul de Studii Financiare și trustul de presă DC Media Group au organizat în data de 29 februarie 2024, începând cu ora 11:00, în sistem hibrid, Conferința "Quo Vadis 2024 !" - Ediția a VI-a, "Provocări în Educația financiară din România!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel