Noi victorii pentru Ucraina. A recucerit încă cinci localităţi din regiunea Herson, anexată ilegal de Rusia
Ucraina a recucerit încă cinci localităţi din regiunea Herson, anexată ilegal de Rusia.
Ucraina anunță recucerirea a cinci localităţi din regiunea Herson, unde Ucraina desfăşoară o contraofensivă, determinând retragerea trupelor ruse într-o regiune pe care Moscova susţine că a anexat-o, informează Agerpres, citând AFP.
"Forţele armate ale Ucrainei au eliberat încă cinci localităţi în districtul Berislav din regiunea Herson: Novovasîlivka, Novogrigorivka, Nova Kameanka, Trîfonivka, Cervone", a anunţat preşedinţia ucraineană miercuri dimineața.
Forţele ucrainene duc de mai multe săptămâni o contraofensivă în această regiune controlată de trupele Moscovei încă din primele săptămâni de război.
Alte regiuni recucerite de ucraineni
După ce s-a lovit de o puternică rezistenţă rusă, armata ucraineană a realizat la începutul lui octombrie recuceriri importante în regiune, în special lângă râul Nipru, la sud de Krivoi Rog, oraş industrial şi oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
În regiune, Kievul a vizat de asemenea de mai multe ori poduri, pentru a perturba aprovizionarea logistică a forţelor ruse.
Regiunea Herson este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei a căror anexare a fost revendicată de Moscova, decizie denunţată de Kiev şi de aliaţii săi occidentali.
Zelenski se teme de un atac dinspre Belarus. Solicitare către G7
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a propus ca G7 să trimită o misiune de observatori internaţionali la graniţa dintre Ucraina şi Belarus.
"Invadatorii ruşi continuă să propage ştiri false despre presupusele planuri ale Ucrainei de a începe operaţiuni militare împotriva Belarus. Pentru a respinge această provocare este necesar să plasăm un grup de observatori la graniţa ucraineano-belarusă", relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina cu referire la declaraţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei reuniuni de urgenţă a liderilor G7.
"Pacea este posibilă nu doar atunci când există pacea cu unul dintre vecini, ci când există pacea cu absolut toţi vecinii. Ţin să atrag atenţia asupra unei singure ţări, teritoriul Belarus este deja folosit pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei. În momentul de faţă remarcăm că exisă o mare ameninţare. Rusia încearcă să atragă în mod direct Belarus în război, lansând o provocare despre un presupus atac ucrainean împotriva acestei ţări, a specificat preşedintele.
El a subliniat că Belarus participă deja în mod indirect la război, dar Rusia doreşte să o atragă direct în ostilităţi. În acelaşi timp, Ucraina nu a planificat niciodată operaţiuni militare împotriva Belarus.
"Pentru a elimina complet această provocare, pentru a elimina aceste naraţiuni ale lui Lukaşenko (liderul regimului belarus Aleksandr Lukaşenko - n.red. RBC), oferim soluţia noastră: o misiune de observatori internaţionali poate fi desfăşurată la graniţa dintre Ucraina şi Belarus pentru a monitoriza situaţia de securitate. Formatul poate fi elaborat de diplomaţii noştri. Vă rog să susţineţi această iniţiativă la nivelul G7", i-a îndemnat Zelenski pe liderii G7.
Amintim că, pe 8 octombrie, autorităţile de la Minsk i-au înmânat ambasadorului ucrainean de la Minsk, Ehor Kizim, o notă diplomatică, prin care acuza Ucraina că se pregăteşte pentru un atac asupra teritoriului Belarus. Ulterior, Rusia a convenit cu Belarus să desfăşoare trupe comune la graniţa cu Ucraina. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News