Nicolae Robu solicită un nou credit
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Nicolae Robu
Nicolae Robu
Primarul Municipiului Timișoara, Nicolae Robu, vrea să angajeze un credit de aproape 214 milioane de lei, jumătate din sumă urmând să fie folosită pentru achitarea unor datorii mai vechi, angajate de vechea administraţie condusă de Gheorghe Ciuhandu, şi un credit din mandatul său, pentru a evita penalităţile, iar cealaltă jumătate să fie folosită pentru dezvoltarea infrastructurii mari a oraşului.

În acest sens, primăria va organiza marţi dezbaterea publică pe marginea "Proiectului de hotărâre privind aprobarea contractării unor finanţări rambursabile interne/externe în valoare totală de 213.705.516 lei, din care: maxim 100.000.000 lei în vederea asigurării finanţării investiţiilor publice de interes local, precum şi 113.705.516 lei necesari refinanţării unor împrumuturi în vederea optimizării serviciului datoriei".

Credit de la Banca Mondială

Înaintea şedinţei de consiliu local de la începutul acestei săptămâni, primarul Nicolae Robu a explicat în mandatul său a fost luat un credit de la Banca Mondială, din care am rambursat o parte, şi care a fost folosit pentru susţinerea implementării proiectelor pe fonduri europene.

"Cam jumătate din noul credit am vrea să-l folosim pentru rambursarea creditelor bancare luate de fosta administraţie şi unul singur cu mine ca primar, pentru că acum se pot lua credite în condiţii mai avantajoase decât atunci. Potrivit studiului care ne-a fost prezentat de consultantul nostru, plătim acele credite şi rămânem cu unul singur, de acum înainte, mai avantajos. Cealaltă jumătate de credit vrem să o folosim pentru dezvoltarea oraşului, pregătindu-l pentru anul 2021, când va fi Capitală Culturală Europeană", a explicat Nicolae Robu.

Între obiectivele avute în vedere de edil pentru finanţare din noul credit sunt cele de Infrastructură pe Axa 4 Mobilitate, care are disponibilă suma de 54 de milioane de euro pe o durată de şapte ani, sumă considerată de edil ca fiind insuficientă, pentru că el doreşte să construiască mai multe poduri şi pasaje, cel mai mare pasaj subteran fiind Solventul, pe sub nouă linii de tren, cu două, respectiv trei benzi auto pe sens, cu linii de tramvai, trotuare şi piste velo, dar şi un centru cultural multiplex, reabilitarea şi refuncţionalizarea reţelei de cinematografe, ca centre multiculturale.

Credit de la Trezoreria statului

Recent, primăria a mai luat un credit de 101 milioane de lei de la Trezoreria statului, pentru asigurarea agentului termic celor aproape 60 de mii de abonaţi la sistemul centralizat de încălzire, în sezonul rece.

În primăvară, primarul Nicolae Robu declara că administraţia pe care o conduce are un grad de îndatorare de 7,84%, rata anuală de rambursare a creditelor angajate de municipalitate fiind de 56 de milioane de lei.

"Normal ar fi fost să avem datorii mai mari, pentru că în lumea de azi, te dezvolţi recurgând inevitabil la credite. Am mai fi luat şi noi şi anul acesta nişte credite bancare, dar creditarea s-a blocat la nivel naţional (...) pentru că exista riscul de depăşire a pragului de către alte primării. Astfel, nu se mai dau credite în acest an nici celor care stau foarte bine, aşa cum suntem noi. (...). Reprezentanţi ai Băncii Mondiale au apreciat, la Timişoara, modul în care municipalitatea bănăţeană a folosit creditele şi faptul că au fost atinse toate obiectivele pe care le-au vizitat pe teren", spunea Nicolae Robu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel