Prețurile la energie au crescut, în ciuda plafonării, cu 127%. Chisăliță: Cine plătea anul trecut 464 de lei, astăzi plătește 625 de lei/lună
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Thomas Kelley)
Sursă foto: Unsplash (Thomas Kelley)
Plafonarea prețului la energie nu are un efect benefic pe termen lung, prețul energiei crescând.

”În urmă cu 1 an se plafona prețul la energie și gaze, conform autorităților la ”un nivel similar cu cel de dinaintea creșterii prețurilor”. Conform datelor prezentate de INS astăzi, 11.11.2022, cu tot cu plafonarea prețului la energie avem creșteri substanțiale ale prețurilor la energie.

Astfel, prețul în octombrie 2022 față de octombrie 2021 a prezentat o creștere de:

- 127,01% la energie electrică,
- 140,79% la gaze naturale,
- 123,18% la energie termică. 


În mod concret, un apartament cu 4 camere care se încălzea cu gaze naturale a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 - 464 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut cca 625 lei. Similar pentru un apartament cu 4 camere care se încălzea cu energie termică a plătit pentru toate utilitățile energetice, în octombrie 2021 - 350 lei, iar octombrie 2022 ar fi achitat, dacă temperaturile ar fi fost similare cu cele de anul trecut, cca 447 lei. 

Din fericire, temperaturile ridicate din luna octombrie 2022 au redus costurile cu factura pentru încălzire simțitor. Dar, aceste creșteri de preț au fost mai ales la marea industrie cea care și a redus mult consumul de energie și gaze, urmare a reducerii activității”, a transmis Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, într-un comunicat. 

INS: Rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în octombrie

INS anunță că rata anuală a inflaţiei a coborât la 15,32% în luna octombrie a acestui an, de la 15,88% în septembrie, transmite Agerpres. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Preţurile de consum în luna octombrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2022 au crescut cu 1,3%. Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%. Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2022 comparativ cu luna octombrie 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 - octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 - octombrie 2021) este 12,4%", se spune în comunicatul INS. Citește continuarea AICI

Previziunea profesorului Coșea privind inflația 

În România, inflația este de 16%, iar profesorul Mircea Coșea spune că procentul nu se va opri, prea curând, din creștere.

„În ultimele luni, lumea s-a schimbat și se va mai schimba. Inflația nu este pasageră, ci va deveni un modus vivendi (n.r. - „mod de viață”) pentru aproximativ două-trei decenii pentru că vorbim despre incapacitatea resurselor de a acoperi nevoile consumeriste. Această schimbare extraordinară pe care noi o trăim, dar nu o realizăm, cuprinde și Schengen, iar schimbările sunt complicate.

Confucius a zis cândva: schimbarea este ca atunci când ai vrea să prinzi o pisică neagră într-o cameră în întuneric. Dar este greu să găsești o pisică într-o cameră întunecată, mai ales când ea nu se află acolo. Nu știm ce ne așteaptă. Nu avem predictibilitate. Trăim cu psihoza unor vremuri care vin, dar poate nu va fi așa greu. Schimbarea îi va duce pe unii în sus, iar pe alții în jos... ” Citește continuarea articolului AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel