Fost ministru al Sănătății, condamnat la doi ani cu suspendare pentru abuz în serviciu
Decizia ÎCCJ nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, marți, pe senatorul PSD Florian Bodog la doi ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar în care a fost acuzat că, pe vremea când era ministru al Sănătății, a falsificat semnăturile pe două contracte de muncă pentru a acoperi faptul că o consilieră nu s-a prezentat nicio zi la serviciu, dar a încasat salariu timp de un an de zile, notează Agerpres.
Potrivit sursei menționate, Florian Bodog a fost trimis în judecată de DNA în anul 2021 pentru abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au achitat pe fostul ministru pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracțiuni), iar pentru fals intelectual a fost încetat procesul penal, ca urmare a prescrierii faptei.
În schimb, el a fost condamnat la doi ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei municipiului Oradea sau Protopopiatul Ortodox Român Oradea.
Tot doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu a primit și Olivia Andreea Marcu (fostă Baciu), fosta consilieră personală a lui Bodog la Ministerul Sănătății. Cei doi trebuie să plătească Ministerului Sănătății suma de 74.461 lei, reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Ce spune DNA
Potrivit DNA, în calitate de ministru al Sănătății, Florian Bodog ar fi acționat în mod direct pentru ca Olivia Andreea Marcu, angajată în funcția de consilier personal, să își încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu și fără să fi prestat activitățile la care era obligată prin contract. Totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.
Concret, spun anchetatorii, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, Bodog (în prezent senator PSD), deși cunoștea că angajata sa în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu ar fi luat măsuri pentru sancționarea disciplinară.
Astfel, arăta DNA, consiliera ministrului, Olivia Andreea Marcu, ar fi obținut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.
”În același context, în perioada februarie - octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă și pe o declarație pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecințe juridice”, susțin procurorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News