Data publicării:

NASA va lansa în septembrie prima sa misiune către un asteroid

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

NASA va lansa în septembrie 2016 prima sa misiune către un asteroid care va reveni apoi pe Terra cu mostrele recoltate, cu ajutorul cărora se vor putea cunoaște mai bine modul de formare a sistemului nostru solar și apariția vieții, informează miercuri ziarul spaniol ''ABC''.

Numită Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer, sau OSIRIS-REx, misiunea va ajunge în 2018 în apropierea asteroidului 1999 RQ36, cunoscut și sub numele de Bennu. De la o mică distanță, va monitoriza timp de șase luni suprafața acestuia. După aceea, va fi acționat sistemul TAG-SAM (Touch and Go-Sample) cu care se vor recolta mostre de sol de circa 2,1 uncii (60 de grame). Misiunea se va întoarce pe Pământ în anul 2023.

Asteroidul Bennu are, cu aproximație, un diametru de 1900 feet (580 de metri) și, fiind numai puțin afectat de trecerea timpului, poate fi considerat o imagine a copilăriei sistemului nostru solar, potrivit paginii web www.nasa.gov. Probabil, asteroidul este bogat în carbon, element cheie pentru moleculele organice pe care le presupune viața.

Până în prezent, s-au găsit molecule organice în meteoriți și mostre de comete, ceea ce arată că unele dintre ingredientele necesare vieții pot fi create în spațiu. Echipa de cercetători care lucrează la proiectul OSIRIS-REx, coordonat de Dante Lauretta, de la University of Arizona, își propune să afle dacă acest gen de molecule există și pe asteroidul RQ36.

Bennu are o masă de 3.000-5000 de ori mai mare decât aceea a meteoritului care a explodat în 2013 la Chelyabinsk, în Rusia. Traiectoria asteroidului este incertă, existând o mică posibilitate ca el să se ciocnească cu Terra la sfârșitul secolului al XXII-lea.

Pentru a estima cu precizie viitoarea sa evoluție orbitală, trebuie să înțelegem nu numai forța gravitației, ci și forțele termice din asteroid care îi pot modifica semnificativ traiectoria, a explicat Dante Lauretta. Acest studiu va ajuta și la estimarea posibilei traiectorii a altor asteroizi, pentru a ști dacă există riscul unui impact cu Pământul, a mai spus cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel