Data publicării:

Blackout în România? Experții avertizează: coincidența Paștelui ortodox cu cel catolic ar putea duce la avarii în sistemul energetic

Autor: Alexandra Curtache | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Experții avertizează că suprapunerea Paștelui ortodox cu cel catolic, coroborată cu vremea caldă și estimările discutabile privind consumul, ar putea duce la dezechilibre în rețelele electrice. Ministerul Energiei pregătește măsuri speciale.

Înaintea sărbătorilor de Paște, autoritățile din mai multe țări europene — printre care Germania, Grecia și România — se confruntă cu un scenariu îngrijorător: riscul unor pene majore de curent, cauzate de dezechilibre în rețelele de electricitate. Avertismentul vine într-un context inedit — anul acesta, Paștele ortodox coincide cu cel catolic, ceea ce înseamnă că o mare parte din consumatori vor fi acasă, iar industria va fi, în bună parte, închisă.

În România, la Ministerul Energiei urmează să fie constituit un comandament special, pentru a analiza riscurile și a decide măsuri care să prevină eventualele avarii de sistem. Potrivit unor estimări oficiale furnizate de Transelectrica, consumul ar urma să scadă semnificativ în zilele de Paște.

 

Estimări contestate: „E o supoziție riscantă”

Analistul economic Adrian Negrescu ridică semne de întrebare serioase în legătură cu cifrele avansate de Transelectrica. Instituția estimează un consum de doar 3000 MW în ziua de Paște, deși în mod normal, România consumă aproximativ 7000 MW, iar producția internă este chiar sub acest nivel, în jur de 6373 MW.

„Noi importăm în momentul de față energie electrică pentru a avea din ce să consumăm, practic, în țara noastră. Nu știu de ce văd cei de la Transelectrica că de Paște vom consuma mai puțină energie. E o supoziție, sper să nu fie reală și sper, într-adevăr, să existe soluții pentru a nu avea aceste pene de curent”, spune el, conform B1TV.

 

De ce consumul redus poate provoca o criză

Estimările Transelectrica se bazează pe ideea că industria va fi oprită, iar românii, fiind în vacanță, nu vor mai consuma la fel de mult. În plus, condițiile meteo favorabile vor permite producția maximă de energie din surse fotovoltaice.

Adrian Negrescu: „Diferența față de anul trecut este că în acest an Paștele catolic și ortodox cad în aceeași perioadă. Avem, într-adevăr, un consum mai mare și atenție, ne așteaptă niște zile extrem de călduroase, cu 25 de grade Celsius din ce am văzut de la prognoze, de la meteorologi. Și asta înseamnă că, probabil, românii vor da drumul la aparatele de aer condiționat, mai ales că vor sta la masă cu familia, cu rudele de Paște și cred că nu vor dori să stea pe căldură, să moară de cald în timp ce mănâncă produsele tradiționale de Paște. Astfel probabil consumul o să fie același ca și într-o zi normală, undeva la nivel de 6.000-6.700, chiar 7.000 MW. Și, din această perspectivă, nu știu dacă nu se grăbesc cei de la Transelectrica, sau Ministerul Energiei, să ia niște măsuri de oprire, practic, a capacităților de producție, pentru că s-ar putea să intrăm în pana prostului, ca să zic așa, să limităm producția și să ne trezim că trebuie să importăm energie electrică în zilele de Paște, în loc să producem aici, în țară, cu niște costuri mult mai mici, bineînțeles”.

 

Ce măsuri pregătește Ministerul Energiei

Ministerul Energiei ia în calcul o serie de acțiuni rapide, printre care reducerea producției la marile centrale — cum ar fi Complexul Energetic Oltenia — și limitarea funcționării unor capacități pe gaz. Reactoarele nucleare vor funcționa în continuare, iar energia regenerabilă (solar și eolian) va fi livrată în funcție de condițiile meteo.

Adrian Negrescu: „În mod normal, se limitează într-adevăr producția, dacă va fi această scădere semnificativă de consum, se limitează producția la Complexul Energetic Oltenia, probabil și în București, se mai opresc niște zone care produc energie electrică. În rest, probabil vor merge reactoarele nucleare, că n-ai cum să le oprești și vom avea energie din zona solară și zona eoliană. Dar sunt foarte curios dacă această strategie va fi, într-adevăr, viabilă și nu ne vom trezi, cum spuneam în pana prostului. Dar, într-adevăr, dacă vom avea un consum foarte mic, trebuie să reduci producția, pentru că rețeaua de electricitate din România este extrem de vulnerabilă. Mi-e teamă că în cazul în care vom avea o producție mai mare decât consumul, s-ar putea, într-adevăr, să se ajungă la penele de curent și asta în zona marilor orașe, acolo unde există consumatori foarte, foarte mulți. Și asta ar fi cea mai proastă veste de sărbători, pentru majoritatea românilor, să rămână fără curent electric”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel