Muzeul Naţional de Istorie organizează serate dedicate primelor maşini din Bucureştii de altă dată
Muzeul Naţional de Istorie a României invită din nou publicul să petreacă o seară aparte, plină de surprize, în cadrul evenimentului muzeal „Bucureştii la primul claxon”, care va prezenta publicului primul automobil înmatriculat în Bucureşti, în anul 1900. Maşina, marca Herstal, fabricată la Liege în Belgia, face parte dintr-o serie de 47 de automobile produse de constructor, la Bucureşti ajungând cea cu nr. 40. În lume mai există doar câteva exemplare.
Automobilul a aparţinut lui Bazil C. Assan, un personaj extrem de interesant - primul român care a explorat regiunile arctice şi primul român care a făcut o călătorie în jurul lumii. În expoziţie, vizitatorii vor găsi date interesante despre proprietarul maşinii, despre istoria automobilismului în România şi istoria transportului românesc, precum şi multe alte surprize.
Începând cu orele 19.00 şi până după miezul nopţii, vizitatorii Muzeului Naţional de Istorie a României vor putea parcurge expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului, beneficiind de ghidaje gratuite din oră în oră, şi vor asista la concerte special organizate, momente de teatru după I.L. Caragiale şi alte momente culturale interesante.
Accesul publicului în muzeu este liber, astfel încât un număr cât mai mare de vizitatori vor participa la momentele artistice şi vor descoperi expoziţiile permanente şi temporare ale Muzeului Naţional de Istorie a României.
„Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să invite publicul bucureştean la o serată muzeală specială, dedicată istoriei Bucureştiului şi începuturilor automobilismului în Capitală şi, de fapt, în România. Participanţii se vor delecta cu un program cultural variat şi atractiv. Ne dorim să aducem aproape de această instituţie muzeală de referinţă cât mai multe categorii de public interesat de patrimoniul şi cultura naţională - desigur, într-un cadru ambientat de momente artistice de calitate,” a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.
Programul cultural al seratei cuprinde:
Momente de teatru prezentate de Compania de Teatru Elementalii – selecţii din Momente şi Schiţe de I.L. Caragiale, precum şi momente din piesa O Noapte furtunoasă, de Caragiale
Compania de Teatru Elementalii reuneşte actori tineri şi foarte talentaţi, deja remarcaţi în spectacole speciale, precum şi în proiecte realizate în colaborare cu instituţii de cultură şi artă de prim rang. Artiştii Smaranda Găbudeanu, Andreea Sandu, Claudia Croitoru, Cristian Martin şi Gabriel Vodnar reprezintă nucleul companiei. Elementalii oferă spectacole neconvenţionale, eliminând barierele dintre arta actorului, arta mânuitorului de păpuşi şi marionete, dans, muzică, arte vizuale. Stilul matematic şi gag-urile în cascadă sunt completate de libertatea improvizaţiei într-o formulă unică de joc, deja recunoscută ca aparţinând actorilor din compania Elementalii şi reuşind să încânte atât criticul rafinat, cât şi spectatorul care asistă pentru prima dată la o reprezentaţie teatrală.
Recital de muzică instrumentală de început de secol XX, susţinut de muzicienii din cvintetul de coarde Caprice
Cvintetul de coarde Caprice reuneşte muzicieni recunoscuţi, de prim rang, cu un repertoriu muzical deosebit, dedicat iubitorilor de muzică şi frumos: Hortensia Orcula – vioara I, Mariana Mustăţea – vioara I, Anca Sîrbu – vioara II, Gabriela Panaitiu – violă şi Gerda Stoian – violoncel.
Concert vocal de muzică românească din secolul trecut, susţinut de artista Adriana Drăguţ
Actriţa şi cântăreaţa Adriana Drăguţ este cunoscută publicului din rolurile de succes pe care le-a interpretat în spectacole precum musical-urile „Chicago” – jucatla Teatrul NaţionalI.L.Caragiale, şi „Supermarket”, regizat de Theo Herghelegiu, precum şi din spectacole montatela Teatrul Naţionalde Operetă, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, dar şi din spectacole independente. Roluri foarte populare a jucat cu mare succes în seriale TV precum „Om bogat, om sarac” şi multe altele. Vocea sa de excepţie şi talentul muzical au făcut-o pe Adriana să abordeze şi acest domeniu al artei, cu la fel de mult succes.
Mai mult decât atât, publicul participant la eveniment va fi invitat să se bucure şi de:
Cafenea mobilă aflată pe peronul Muzeului Naţional de Istorie a României
Fotografiere în costume de epocă în studioul special amenajat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News