Murgeanu a recunoscut și a turnat la DNA intervențiile făcute
Razvan Murgeanu, fostul consilier al lui Traian Băsescu, a confirmat, într-o discuție din data de 22 ianuarie, că a intervenit la directorul Valentin Stănescu de la Primăria Sectorului 5 pentru a vira o sumă de bani către o asociere de firme care executa lucrări de reabilitare termică la mai multe blocuri, potrivit referatului procurorilor DNA.
"În cadrul discuțiilor cu (...), din data de 22.01.2016, Murgeanu Răzvan a confirmat faptul că el a efectuat intervențiile la directorul Stănescu Valentin sperând că banii ar putea fi transferați către S.C. (...)", se precizează în referat.
Intervențiile lui Murgeanu au fost confirmate și de Gabriela Gângoe-Simion, într-o discuție purtată cu o persoană a cărei identitate nu a fost făcută publică.
"Inculpata Gângoe-Simion Gabriela a susținut că, atât în mod direct, cât și prin intermediul lui Murgeanu Răzvan, și-a exercitat influența asupra directorului Stănescu Valentin pentru a se efectua plățile înainte de efectuarea recepției. Totodată, inculpata Gângoe-Simion Gabriela a solicitat virarea diferenței de bani până la 1.200.000 lei pentru a obține semnarea procesului-verbal de recepție și plata unei diferențe de 1.500.000 lei și a garanțiilor contractuale", se arată în documentul citat.
Gabriela Gângoe-Simion a mai afirmat, referitor la modalitatea de remitere a mitei, că Murgeanu "a solicitat virarea sumei de bani în contul unei societăți cu titlu de contravaloare împrejmuire terenuri", însă ea nu a fost de acord, întrucât nu ar putea justifica o astfel de cheltuială.
"Pentru a putea justifica sumele de bani remise numiților Murgeanu Gheorghe Răzvan, Stănescu Valentin (...) și ei, inculpata Gângoe-Simion Gabriela i-a recomandat lui (...) să mărească costurile, asigurându-l că nu-i vor fi tăiate de administratorul special (...) întrucât (...) este cel care hotărăște. În cadrul discuțiilor din data de 29.01.2016 cu (...), Gângoe-Simion Gabriela a susținut că Murgeanu Răzvan a solicitat remiterea sumei de 15.000 euro, precizând că nu a avut de unde să îi dea luni această sumă de bani, și i-a explicat că face demersuri pentru a obține aprobarea Comitetului creditorilor pentru comisionul de 2% din creanțele recuperate pentru a avea posibilitatea să le achite sumele pretinse", se mai menționează în referatul DNA.
[citeste si]
Tribunalul București a admis, pe 16 martie, cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului consilier de stat Răzvan Murgeanu, acuzat de trafic de influență, dare de mită și instigare la infracțiunea de spălare a banilor, precum și a Gabrielei Gângoe-Simion, practician în insolvență.
În același dosar, Valentin Stănescu, fost director în cadrul Primăriei sector 5, este cercetat pentru luare de mită.
Potrivit DNA, în perioada iulie 2015 — februarie 2016, Gabriela Gângoe-Simion a dispus plata din conturile unei societăți, aflate în supravegherea sa, a sumei de aproape 64.000 lei, reprezentând remunerație încasată nelegal.
"Această sumă de bani a fost disimulată prin emiterea unor facturi reprezentând servicii de audit, ce nu au fost prestate în realitate, de către o firmă pe care o controlează printr-o rudă de-a sa, către societatea plătitoare sau subcontractori ai acesteia. În perioada iunie 2011 — 2012, Primăria sectorului 5 și o asociere formată din două firme (una dintre ele fiind societatea aflată în insolvență, la care am făcut referire mai sus), au încheiat mai multe contracte având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea lucrărilor de reabilitare termică a unui număr de 85 de imobile situate în sectorul 5 al municipiului București, în valoare totală de 71.892.541 lei, fără TVA", afirmă procurorii.
Anchetatorii au constatat că, în 31 decembrie 2015, primăria a plătit către asocierea respectivă suma de 8,5 milioane lei, reprezentând o plată parțială pentru serviciile prestate.
"Pentru a se efectua plata respectivă, dar mai ales pentru a influența funcționarii ce aveau atribuții în acest sens, inculpatul Stănescu, în calitate de director, a pretins de la reprezentanții asocierii respective, prin intermediul lui Răzvan Murgeanu, suma de 15.000 de euro. La rândul său, acesta din urmă a pretins de la Gabriela Gângoe-Simion, pe lângă suma de bani respectivă, alți 15.000 euro, pentru sine, în scopul de a-și trafica influența în direcția arătată mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord", au reținut anchetatorii.
Anterior, în același context, Gabriela Gângoe-Simion, în baza înțelegerii prealabile cu Răzvan Murgeanu, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea că cei 8,5 milioane lei au fost virați de Primăria sectorului 5 cu niște condiții și că se impunea plata unor comisioane.
DNA menționează că aceasta a dispus subcontractarea unor lucrări de remediere la blocurile ce au făcut obiectul unuia dintre contracte către o societate comercială.
De asemenea, conform anchetatorilor, ea a mai dispus și plata din contul societății pe care o supraveghea, în calitate de practician în insolvență, în contul subcontractorului a sumei de 600.000 de lei, ce include: contravaloarea lucrărilor de remediere, comisionul de 15.000 de euro pretins de Murgeanu pentru exercitarea influenței, comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stănescu pentru aprobarea documentației aferente plății de 8,5 milioane, a plăților ce urmează a fi efectuate până la suma totală de încasat și pentru deblocarea garanțiilor contractuale, suma de 15.000 de euro promisă persoanelor din conducerea societății pe care o supraveghea, pentru a nu se opune celor arătate, comisionul de aproape 174.000 lei, reprezentând suma pretinsă de aceasta pentru încasarea creanței de 8,5 milioane lei și obținerea sprijinului lui Murgeanu și Stănescu.
"Această din urmă sumă de bani a fost virată în contul aceleiași firme pe care inculpata o controlează prin intermediul unei rude. De asemenea, în același scop, de a disimula proveniența sumelor de bani și a drepturilor asupra acestora, inculpata Gângoe-Simion l-a instigat pe administratorul societății subcontractoare să efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentând o parte din comisionul în sumă de 15.000 de euro pretins de Murgeanu) către o altă persoană cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influenței asupra directorului Stănescu și a altor persoane din cadrul Primăriei sector 5 în scopul arătat mai sus", se mai spune în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News